Zpráva o poklesu žádostí o podporu v USA oživila burzy

Tereza Holanová Tereza Holanová
11. 8. 2011 18:07
Americké burzy pozitivně reagovaly na zprávu, že ubylo žadatelů o podporu v nezaměstnanosti
Foto: Nasdaq

New York, Praha - Americké akcie výrazně oživují ze středečního propadu a jejich hlavní indexy rostly až o tři procenta. Růst podpořily příznivé údaje z amerického trhu práce a výsledky technologické společnosti Cisco Systems.

Dow Jonesův index v polovině newyorského obchodování posílil o 2,3 procenta na zhruba 10.967 bodů. Širší index S&P 500 rostl o 2,6 procenta a index mimoburzovního trhu Nasdaq získával tři procenta. Ve středu přitom všechny tři hlavní indexy utrpěly propad o více než čtyři procenta pod vlivem spekulací o potížích evropského a amerického bankovního systému v důsledku dluhové krize eurozóny.

Akcie na burzách v Evropě ve čtvrtek po velkých výkyvech skončily výrazným vzestupem. V poslední části obchodování získal evropský trh podporu právě v silném růstu na Wall Street.

Evropské burzy táhly vzhůru akcie bank, které po těžkých propadech prudce oživily.

Nezaměstnaní přibývají pomaleji

Za optimismem burziánů stála čerstvá čísla z trhu práce USA.

Počet nezaměstnaných, kteří poprvé požádali o podporu v nezaměstnanosti, v červenci klesl na nejnižší hodnotu od dubna letošního roku a předčil očekávání ekonomů.

V uplynulém měsíci se nově o státní příspěvek přihlásilo 395 tisíc Američanů, což je o 7 tisíc méně než v červnu, informovala agentura Reuters.

7 milionů Američanů na podpoře

Celkově je v USA bez práce okolo 14 milionů lidí, polovina z nich přitom pobírá peníze od státu.

Dobrá zpráva z amerického trhu práce, pro který je nezaměstnanost dlouhodobým břemenem, pomohla investorům na chvíli odvrátit zrak od dluhové krize v eurozóně.

Díky pozitivnímu startu amerického obchodování posílil jako dolar, tak euro, zatímco švýcarský frank a zlato po dosavadním růstu na rekordní hodnoty oslabily.

V Praze zlepšení, index ale stále pod 1000 body

Zlepšení ve čtvrtek zaznamenala i pražská burza.

Hlavní index PX poprvé v tomto týdnu skončil v zelených číslech, nárůst činil 0,82 procenta. Index se ovšem nadále nachází pod hranicí tisíce bodů, kam poprvé sklouznul toto úterý.

Pokles ovšem vykázaly akcie většiny společností, které na pražské burze obchodují. Zhoršení bylo ve srovnání s předchozími dny nepatrné, nejhorší výsledek vykázala mediální skupina CETV, jejíž akcie ztratily 3,7 procenta.

Posílily pouze akcie Erste Group Bank (o 2,03 procenta) a Komerční banky (1,21 procenta).

 

Právě se děje

Další zprávy