Neklidný sever Afriky snížil zisk majiteli TUI Travel

Veronika Skálová Veronika Skálová
11. 8. 2011 13:23
Majitel největší evropské cestovky snížil zisk o 11 procent, zhoršil i výhled na roční zisk
Zastavení zájmu o Egypt na začátku roku poznamenal zisky majitele největší evropské cestovky.
Zastavení zájmu o Egypt na začátku roku poznamenal zisky majitele největší evropské cestovky. | Foto: Reuters

Frankfurt - Nepokoje v severní Africe i obtížnější podmínky v lodní dopravě poznamenaly zisk německé turistické a dopravní společnosti TUI AG.

Jak uvedla agentura Reuters, ve třetím fiskálním čtvrtletí klesl očištěný provozní zisk majitele největší evropské cestovní kanceláře o 11 procent na 96,2 milionu eur (v přepočtu asi 2,3 miliardy korun). Tržby se však od dubna do června zvýšily o devět procent na 4,39 miliardy eur.

Analytici oslovení agenturou Reuters ale odhadovali ještě horší výsledek - zisk 92,8 milionu eur a tržby 4,29 miliardy.

"Tržby rostly díky většímu počtu zákazníků a lepším průměrným cenám. Na druhou stranu ale byly nepokoji na severu Afriky ovlivněny víc, než jsme čekali," oznámila společnost ve čtvrtek.

TUI zhoršila svůj výhled pro letošní rok, podle kterého měla zvýšit zisk. Za celý rok, který skončí v září, očekává přibližně stejný zisk jako loni.

Dovolená na "Mácháči" po Česku:

Hlavní podíl na obratu skupiny má cestovní divize, která zahrnuje největší evropskou cestovní kancelář TUI Travel, hotely i okružní plavby. Na nepokoje na severu Afriky doplatily zejména hotely v Egyptě, samotná TUI Travel zvýšila ve čtvrtletí provozní zisk o 57 procent na 88 milionů liber.

 

Právě se děje

Další zprávy