Spor elektronických gigantů LG a Sony zažehnán dohodou

Ekonomika Ekonomika
11. 8. 2011 10:24
Firmy si vyměnily licence na užívání řady svých technologií
Foto: Jiří Kropáček

Soul - Až po několika letech urovnaly nyní společnosti LG Electronics a Sony své spory kvůli porušování patentových práv. Ty se týkaly chytrých telefonů, televizorů a technologie blue-ray.

V rámci urovnání firmy podepsaly dohodu o vzájemném poskytnutí licencí.

"LG a Sony se nedávno dohodly, že zruší vzájemné žaloby kvůli porušování patentů," uvedla mluvčí jihokorejské LG Electronics. Sony zprávu potvrdila, odmítla ji však dále komentovat.

Když před třemi lety vypršela dohoda o sdílení technologií mezi oběma firmami a nepodařilo se uzavřít novou, začaly na sebe obě firmy vzájemně podávat žaloby kvůli porušení patentových práv na širokou škálu produktů v Evropě a USA.

Došlo i na zabavení PlayStationů

Například Sony podala stížnost u americké Mezinárodní obchodní komise, kde se snažila zablokovat dodávky telefonu LG Rumor Touch a několika dalších chytrých telefonů do USA. LG si zase u komise stěžovala, že PlayStation 3 firmy Sony porušuje její patent na obrazovou technologii blue-ray.

Patentové spory vyvrcholily v březnu, kdy celní úřad v Nizozemsku na základě soudního příkazu dočasně zabavil dodávku herních konzol PlayStation 3.

Firma LG je třetí největší výrobce mobilních telefonů na světě. Firmě vzrostl ve druhém čtvrtletí zisk meziročně o 25 procent na 158 miliard wonů (2,5 miliardy Kč). Sony naopak vykázala ve stejném období ztrátu 15,5 miliardy jenů (3,4 miliardy Kč) po zisku 25,7 miliardy jenů za duben až červen 2010. Na ztrátě mělo hlavní podíl březnové zemětřesení a tsunami, ale také pokles cen televizorů a útok hackerů na firemní internetovou herní síť.

 

Právě se děje

Další zprávy