Číňané vypijí stále více piva světového pivovaru č.1

ČTK ČTK
11. 8. 2011 9:01
Firma také prodává stále více nealkoholických nápojů
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Brusel - Větší chuť Číňanů na pivo se projevila ve výsledcích hospodaření největšího světového pivovaru Anheuser-Busch InBev. Tomu totiž podle zveřejněných výsledků hospodaření stoupl ve druhém čtvrtletí zisk o 26 procent na 1,45 miliardy USD (24,6 miliardy Kč).

Kromě piva se dařilo navyšovat také prodej nealkoholických nápojů.

Příjmy za tři měsíce do konce června stouply o 8,5 procenta na 9,52 miliardy USD. Pivovar upozornil, že se mu podařilo zvýšit objem prodeje piva, přestože loni byla poptávka mimořádně vysoká díky mistrovství světa ve fotbale. Poptávka v USA, Evropě a Brazílii byla sice slabší, tento výpadek však vyrovnal růst prodeje v Číně o 12 procent.

Pivovar vydělal na slabším dolaru

Zisk rovněž podpořily nižší finanční náklady a slabší dolar. Většina tržeb AB InBev je totiž v jiných měnách než v dolarech.

AB InBev vznikl v roce 2008, kdy belgický pivovar InBev převzal amerického konkurenta Anheuser-Busch za 52 miliard dolarů. Pivovar předloni prodal několik svých divizí, aby měl peníze na financování akvizice. Součástí prodávaného majetku byly i Pivovary Staropramen a další aktivity ve východní Evropě.

 

Právě se děje

Další zprávy