Krize na trzích 9. srpna: Americký Fed uklidňoval trhy

Tereza Holanová Tereza Holanová
9. 8. 2011 21:15
Po "černém pondělí" i evropské burzy nadále oslabovaly
Foto: Reuters

New York, Brusel, Praha - Po mírném ranním nárůstu pokračuje na evropských burzách pokles. Ten trvá již déle než týden. Podle odborníků může jít o druhou a hlubší fázi světové hospodářské krize.

Nejhůře se světovým trhům dařilo v pondělí. Americké burzy spadly nejvíce od roku 2008. Vývoj na trhu USA dopadl i na pražskou burzu. Index PX ztratil téměř šest procent.

Nadále naopak posiluje švýcarský frank, nově také japonský jen. Stejně tak trvá rekordní růst cen zlata.

Za obavami investorů stojí obavy z dalšího vývoje ekonomiky USA. Nejistotu podpořilo snížení ratingu Spojených států, k němuž agentura Standard & Poor's v pátek poprvé v historii sáhla. Optimismu nepřidává ani napjatá situace v eurozóně, která se potýká s dluhovou krizí některých svých členů.

Skeptici upozorňují také na vývoj čínského trhu, ten vykazuje největší inflaci za poslední tři roky. Analytici varují, že v případě dalšího ekonomického propadu už Čína nebude mít kapacitu, aby se znovu stala tahounem světové ekonomiky.

Sledujte s námi další den návratu finanční krize.

21:16 - Trhy obnovily ztráty

Kromě konkrétnějšího určení horizontu nízkých úroků však prohlášení Fed žádný nový příslib podpory ekonomiky a stabilizace finančních trhů neobsahovalo, což zklamalo akciové trhy. Ty po zprávě smazaly předešlé přírůstky a obnovily ztráty.

20:36 - Fed nechal sazby beze změn

Americká centrální banka (Fed) bude držet své úrokové sazby na rekordně nízké úrovni kvůli slabé ekonomice ještě minimálně dva roky. Fed to sdělil po dnešním zasedání svého měnového výboru.

17:05 - Po ranním propadu se evropské akcie vrátily k růstu. Až na Německo

Jízdu na horské dráze připomínal úterní vývoj burz v Evropě. Počáteční pokles indexu Stoxx Europe 600, u něhož se zdálo, že naváže na pondělní propad, se postupně zpomalil a v odpoledních hodinách jej dokonce nahradil růst o 0,3 procenta.

Hlavní indexy rostly celkem na desíti z osmnácti evropských trhů. Britský FTSE 100 poskočil o 0,3 procenta, francouzský CAC o 40 procent. Pokles pokračoval v případě německého indexu DAX, který oslabil o 0,8 procenta.

Za špatným německým výsledkem stojí především propad místních energetických společností v prvním čtvrtletí. Akcie RWE se snížily o 6,5 procenta na 28,7 eura, což je nejnižší úroveň od roku 2003. Konkurent E.ON ztratil 7,5 procenta.

Celkového evropskému zlepšení podle analytiků Bloomberg napomohly spekulace, že zástupci amerického Fedu oznámí na konci svého úterního jednání k současnému vývoji na finančních trzích jednoznačný postoj. Skeptikům naopak nahrály zprávy o pokračující čínské inflaci a analýzy, že v případě dalšího globálního poklesu už Čína znovu nezvládne stát se hlavním tahounem světových trhů.

16:45 - Pražská burza se udržela nad hranicí tisíce bodů

Burza cenných papírů Praha uzavřela úterní obchodování denním poklesem o 2,58 procenta. Hlavní index PX se nad hranicí tisíc bodů, kam se po jedenácté hodině dopoledne vrátil, nakonec udržel, ačkoliv se několik minut před půl pátou vrátil na nižší hodnoty. Závěrečná hodnota indexu činila 1 000,9 procenta.

Během dne korigovaly pokles akcie jednotlivých podniků. Akcie Fortuny se v odpoledních hodinách nacházely na stejné úrovni jako v pondělí. Zlepšení zaznamenaly akcie technologické skupiny KITD, které vyrostly o 8,39 procenta, prodejce ojetých automobilů AAA (nárůst o 4,28 %), jehož akcie přitom burza v dopoledních hodinách kvůli ztrátám dočasně přestala obchodovat, úspěšné byly dále akcie Telefónica C.Z. (zvýšení o 2,91 procenta) nebo těžební společnosti New World Resources (zlepšení o 3,8 procenta).

Ve ztrátě naopak zůstala především skupina ECM (- 32,54 procenta) a developer Orco, který si pohoršil o 8,87 procenta.

16:40 - Americký růst pokračuje

Americké akcie i hodinu po otevření tamních burz pokračují v růstu, který v případě všech hlavních indexů přesahuje jedno procento. Krátce po otevření  čísla naznačovala, že počáteční nadšení dlouho nevydrží a akcie se vrátí k poklesu, místo toho však následovalo zrychlení započatého posilování.

Index Dow Jones vykazoval v 16,30 SELČ růst o 1,7 procenta, index S&P 500 si polepšil o 2,1 procenta a Nasdaq dokonce o 2,5 procenta.

16:30 - Panika k investicím podle českých odborníků patří

V souvislosti s poklesem na akciových trzích zaznívají názory, že se investoři od roku 2008 nepoučili a hromadným výprodejem pouze posilují paniku. Podle analytika Marka Hatlapatky je ovšem tato problematika složitá. „Investoři mají nedávnou krizi ještě živě v paměti, což možná nyní bohužel sílu výprodejů ještě prohlubuje," tvrdí analytik. Obchodníci si totiž podle něj velmi dobře pamatují, k jak velkému propadu může na akciových trzích dojít.

„Na druhou stranu taky všichni vědí, že nárůsty akcií po krizi byly poměrně rychlé a to dává naději, že zájem o akcie v případě uklidnění trhů může být i tentokrát značný a investoři budou chtít využít ´nízkých´ cen," říká Hatlapatka.

Pavel Sobíšek oproti roku 2008 nevidí rozdíl. Občasná panika podle něj k investicím do rizikových aktiv patří.

16:05 - Upírat se na Fed je absurdní, tvrdí analytik

Podle analytika společnosti Partners Aleše Tůmy je absurdní, že někteří investoři upírají zraky k Fedu a nahlas se dožadují „podpory trhu". „Cílem centrálních bank, tedy alespoň na papíře, není tlačit nahoru ceny akcií, ale podporovat cenovou stabilitu a hospodářský růst," uvádí Tůma. Další kolo pumpování peněz na trhy podle něj sice paniku uklidnit může, sotva se ale jedná o dlouhodobě udržitelné řešení. „Zdrojem hospodářského růstu je soukromý sektor, ne experimenty ekonomů zavřených ve slonovinové věži," komentuje analytik.

15:50 - Investoři spoléhají na akci Fedu

Podle televize CNBC může za růst amerických burz očekávání investorů, že Fed nějak trh USA podpoří. Schůze zástupců centrálního bankovního systému trvá od 14 hodin SELČ, počítá se s tím, že stanovisko Fed vydá v 18:15 českého času. Že trh očekává postoj Fedu, uvedl i hlavní marketingový stratég společnosti IG Index David Jones.

Podle českých analytiků Fed vydá nejspíše k současné situaci prohlášení. Mnoho odborníků ale naznačuje, že by mohlo dojít k navržení dalšího stimulačního balíčku. „Toto řešení může být jedinou nadějí, která USA pomůže vyhnout se stagnaci, která v minulém desetiletí postihla například Japonsko," tvrdí ekonom Harvardovy univerzity Kenneth Rogoff.

15:30 - Americké burzy zahájily růstem

Burzy v USA po svém otevření v 15,30 SELČ zahájily růstem akcií. Růst oproti pondělnímu odpoledni zaznamenaly klíčové indexy Nasdaq (nárůst o 1,54 procenta) i Dow Jones Industrial Average, který vykázal zlepšení o 0,98 procenta. Index Standard & Poor´s 500 vzrostl o 1,12 procenta. Ve srovnání s pondělním výsledkem se jedná o nadějný začátek. Během pondělka totiž americké akcie vykázaly nejhlubší pokles od prosince 2008. Konkrétně index S&P 500 se za během víkendu a pondělí propadl o 11 procent, což je nejvíce od listopadu 2008.

Podle prvních úterních čísel z americké burzy rostly akcie Bank of America o 6,3 procenta, akcie skupiny Citigroup posílily o 3,2 procenta.

15:00 - Evropa mírně oživila, Německý index nadále v poklesu

Evropské akcie v odpoledních hodinách korigují ztráty. Pokles panevropského indexu FTSEurofirst 300 činil v brzkých odpoledních hodinách 0,1 procenta, hodnota indexu představovala 934,94 bodu, uvádí Reuters. Oproti ranní hodnotě 888,11 bodu se tedy jedná o zlepšení.

Hlavní německý index DAX se ovšem nadále pohybuje ve ztrátě 1,6 procenta, na trvající pokles mají vliv především výsledky německých společností E.On a RWE. Energetická skupina RWE vykázala v prvním pololetí tohoto roku pokles o 39 procent, zdůvodňuje to především rozhodnutím německé vlády uzavřít jaderné elektrárny. Akcie E.On v úterý klesly o 6,73 procenta, v případě RWE se jedná o snížení o 6,91 procenta.

14:35 - Fed zakročí, ale nejspíš jen slovně, myslí si analytici

Americký Fed k současné situaci promluví, tvrdí čeští analytici. „Od Fedu se očekává nějaká akce a nelze si dost dobře představit, že by američtí centrální bankéři trhu nic neposkytli," tvrdí Marek Hatlapatka ze skupiny Cyrrus. Minimální reakcí podle něj proto bude slovní intervence. „Otázkou nicméně je, jak silný a hlavně jak dlouhodobý může mít vliv na finanční trhy," komentuje analytik.

Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek nepředpokládá, že Fed na úterním zasedání další program kvantitativního uvolňování měnové politiky představí. „První dva balíky podle všeho situaci příliš nepomohly a přidat další by mohlo přinést negativní dopad na samotný Fed," uvádí Sobíšek. Vzhledem k turbulencím na trzích však může Fed odložit stahování peněz z finančního trhu, které do něj dříve napumpoval.

14:15 - Pražská burza se vrací na pondělní úroveň

Hlavní index Pražské burzy PX se mezi 13,21 a 13:47 odpoledne vrátil nad hranici 1 000 bodů. Pokles oproti pondělku se snížil na 2,55 procenta.

13:55 - Švýcarská měna vůči euru nadále posiluje

Švýcarský frank pokračuje ve zdražování, v úterý se dostal na rekordní úroveň vůči euru. V současné době lze euro koupit za 1,0847 franku (maximum z prosince 2007 činili 1,6803 franku za euro). Za letošní rok frank zatím posílil o 15,3 procenta a podle analytiků brzy bude stát stejně jako euro. Švýcarská národní banka před nárůstem měny již varovala a aby dalšímu posilování zabránila, uchýlila se ke snížení úrokových sazeb, které má vést k odlivu zahraničních investic. V době dluhové krize eurozóny a zhoršení situace na americkém trhu investoři s averzí k riziku raději vkládají své prostředky do bezpečných aktiv. Za ty kromě franku považují zlato, ale v posledních dnech i japonský jen.

13:30 - Co udělá Amerika?

Mezi evropskými investory se šíří obavy, že s otevřením amerických burz, k němuž dojde v 15.30 českého času, se vývoj akciových trhů ještě zhorší. „Trhy se nacházejí ve stavu extrémního strachu, investoři už přestali politikům věřit, že jsou nestabilitu globálních financí schopni kontrolovat," uvádí stratég Danske Bank Morten Kongshaug pro Market Watch.

Podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky nelze vyloučit, že během dnešního dne zažijeme ještě několik obratů. „Trhy jsou velmi rozkolísané. V Evropě ráno otevíraly růstem, potom přišel prudký propad a aktuálně se situace opět uklidňuje," uvádí Hatlapatka.

12:55 - Ceny v Praze. další díl masakru

Ceny akcií obchodovaných na Pražské burze klesají. Největší propad zaznamenaly akcie developerské skupiny ECM. Ty zlevnily o 32,54 procenta na 17,21 Kč. Následují akcie dalšího developera - společnosti Orco, které o půl jedné odpoledne ztrácely 17,09 procenta. Aktuální cena akcie činí 128,51 Kč. Dále se ve ztrátě nacházejí například akcie Fortuny (pokles o 9,81 procenta), Komerční banky (- 9,4 procenta),společnosti Telefónica C.Z. (- 0,96 procenta).

12:45 - Pokles na Pražské burze pokračuje, je však pomalejší než v ranních hodinách. Ve tři čtvrtě na jednu odpoledne se hlavní index PX pohyboval na hodnotě 973,8 bodů, to je o 5,22 procenta méně než v pondělí. Nejníže se index dostal krátce po jedenácté hodině, kdy spadl zhruba na 936 bodů.

12:30 - Asijské trhy v úterý obchodovaly jako na houpačce, kolísání bylo jedno z největších od roku 2008. Margin Calls, neboli výzvy obchodníkům, aby doplnili stav na svém účtu, přinutily investory prodávat riziková aktiva pod cenou. Jihokorejský index KOSPI v důsledku hromadných výprodejů klesl o téměř 10 procent, což je největší snížení za posledních deset let. Korejská burza obchodování dokonce na pět minut zastavila, aby korigovala ztráty.

12:10 - Varování, že by se do druhé fáze hospodářské krize mohla dostat i Evropa, potvrzují špatné zprávy z Německa. Hlavní tahoun ekonomiky eurozóny snížil v červnu vývoz o 1,2 procenta ve srovnání s květnem. V úterý o tom informoval Spolkový statistický úřad Německa. Důvodem poklesu exportu je především propad poptávky po německém zboží v ostatních státech Evropské monetární unie. „Pokles exportu neznamená, že se naše ekonomika otřásá," uvedl pro Bloomberg ekonom Christian Schulz. Podle něj se německý trh v současné době pokouší o nalezení nové rovnováhy a začíná se více zaměřovat na domácí poptávku.

Nečekaně se v červnu snížila také průmyslová produkce, pokles zaznamenala i důvěra podnikatelů a investorů ve vývoj domácího trhu. Očekávaný růst Německa pro rok 2011 má činit 3,1 procenta, což je méně než v minulém roce. Zpomalení by mělo pokračovat i v následujícím roce, předpokládá centrální banka Deutsche Bundesbank.

11:55 - Cena ropy nadále klesá, v úterý zaznamenala snížení o 3,5 procenta. V úterý dopoledne spadla pod 80 dolarů za barel, což je nejnižší cena za posledních osm měsíců. Oproti květnu, kdy ceny dosahovaly na 115 dolarů za barel, se jedná o pokles o více než 25 procent.

11:45 - Evropské burzy pokračují v poklesu. Index Stoxx Europe 600 Index sklouzl o 3,5 procenta, Index futures kontraktů na S&P 500 se snížil o 0,1 procenta. Index světových akcií MSCI padá již desátý den po sobě, což je nejdéle od července 2008.

11:20 - Výnosy postižených jihoevropských trhů v úterý nepatrně klesly, informoval Reuters. V případě Španělska činil se výnosy snížily o 8,5 procentních bodů na 5,245 procenta, výnosy Itálie představovaly 5,136 procenta, což je oproti pondělí o 7,5 procentních bodů méně.

11:14 - Evropská centrální banka (ECB) pokračuje v aktivním nákupu desetiletých dluhopisů Španělska a Itálie, k němuž poprvé přistoupila v pondělí. Kritici označují skupování dluhů zadlužených zemí za obrat v dosavadní politice ECB. Prezident ECB Jean-Claud Trichet, který další nákup cenných papírů potvrdil francouzskému rádiu Evropa 1, ale trvá na tom, že ECB jedná pouze v rámci svého dlouhodobého cíle udržet cenovou stabilitu. Intervence ECB má podle Tricheta vést k obnovení důvěry v trh eurozóny. „Ta se ale nevrátí, dokud vlády zároveň neukážou způsob, kterým přispějí k nastolení přísnější rozpočtové disciplíny," uvedl Trichet podle deníku Wall Street Journal.

Drobná studie zachytila reakce makléře krátce poté, co se začalo v pondělí 8. srpna obchodovat na burzy v německém Frankfurtu.
Drobná studie zachytila reakce makléře krátce poté, co se začalo v pondělí 8. srpna obchodovat na burzy v německém Frankfurtu. | Foto: Reuters

11:05 - Pražská burza (BCPP) v úterý dopoledne dočasně zastavila obchodování s akciemi AAA a Orco. Informovala o tom na svých stránkách. Důvodem byl pokles kurzu o více než 20 procent v případě Orco a 10 procent u AAA. Obchodování bylo v obou případech zastavené na dvacet minut.

10:55 - Oči investorů se upínají na úterní schůzi zástupců Federálního rezervního systému (Fed). Zaznívají spekulace, že Fed zahájím jednání již o třetím stimulačním balíčku v pořadí, který by měl pomoct nastartovat růst. „Propad na finančních trzích je příliš čerstvý na to, aby na něj Fed reagoval jakýmkoliv významným způsobem," uvádí ovšem americká televize CNBC s tím, že odborníci z centrálního bankovního systému USA nejvýše současný tržní vývoj okomentují.

10:30 - Ztráty na pražské burze pokračují. Index PX se propadl na 948,9 bodů, což je nejnižší úroveň za poslední dva roky. Pokles oproti pondělku činí 7,64 procenta.

10:11 - Evropské akcie již osmý den padají, takto dlouho v červených číslech byly naposledy v roce 2003, informoval Bloomberg. Index Stoxx Europe 600 po prvotním nárůstu o 1,6 procenta sklouzl o 0,8 procenta na 227,1 bodu.

9:30 - Index S&P si v úterý ráno v Londýně připsal 1,1 procenta. Ceny kontraktů futures na Dow Jones Industrial Average rostly o 0,9 procenta. Index FTSEurofirts 300 po pondělním snížení o 4 procenta na dvouleté minimum vzrostl o 1,6 procenta. Agentura Bloomberg informuje, že po nejhorším poklesu od roku 2008 dochází k mírnému zlepšení.

 

Právě se děje

Další zprávy