GM se rychle vzpamatovává. Vydělává i při nízkém odbytu

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
4. 8. 2011 15:03
Čistý zisk se meziročně téměř zdvojnásobil a dosáhl 2,5 miliardy dolarů
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Detroit - Pouhé dva roky od chvíle, kdy vyšel z bankrotové ochrany, hlásí největší americká automobilka General Motors skvělé ekonomické výsledky.

Podle zveřejněné zprávy za druhé čtvrtletí téměř zdvojnásobila profit a dokonce překonala očekávání finančního trhu. Čistý zisk se téměř zdvojnásobil na 2,52 miliardy dolarů (přes 43 miliard korun) z 1,33 miliardy před rokem.

Koncern navíc během čtvrtletí zvýšil podíl na světovém trhu a zvedl ceny svých vozů. V reakci na zprávu akcie GM ještě před začátkem obchodování na burze vzrostly o dvě procenta.

Tržby společnosti vzrostly o 19 procent na 39,4 miliardy dolarů. Analytici očekávali 36,74 miliardy a zisk automobilového koncernu tipovali na 1,20 dolaru na akcii. Podnik v tomto přepočtu vydělal 1,54 dolaru.

GM je připraven na další recesi

General Motors vyšel z režimu bankrotové restrukturalizace v roce 2009. Předtím dostal 52 miliard dolarů z peněz daňových plátců. Americké ministerstvo financí proto ještě vlastní 32 procent jeho kmenových akcií.

Generální ředitel GM Dan Akerson a další manažeři podniku se nechali slyšet, že společnost během restrukturalizace ořezala náklady tak důkladně, že odolává i recesi a daří se jí i za slabého odbytu vozů.

Finanční ředitel GM Dan Ammann označil čtvrtletí za dobrý stavební blok. Podnik se razantně pustil do výroby menších a úspornějších vozů, například Chevroletu Cruze, ale značnou část zisku mu vytváří rentabilní prodej nákladních vozů v USA.

Analytici se ale obávají, že dobré časy pro GM nemusí trvat příliš dlouho, neboť oživování americké ekonomiky se může ve druhé polovině roku zastavit. Pak bude GM zřejmě muset zvýšit pobídky na prodej svých aut, aby kupující přilákal.

 

Právě se děje

Další zprávy