Evropou obchází strašidlo stagflace. A míří k nám

ČTK Karel Toman, ČTK
3. 8. 2011 18:45
Přibývá příznaků cyklu, v němž klesá životní úroveň a z kterého se těžko vystupuje
Foto: Reuters

Londýn - Po dohodě o dluhu USA se pozornost trhů okamžitě přesunula k ochabující kondici světové ekonomiky.

Evropa a USA totiž vykazují příznaky nastupující stagflace - období výrazného zdražování,  pomalého růstu ekonomiky a vysoké nezaměstnanosti.

Problémem tohoto cyklu je, že lidem snižuje životní úroveň a jakmile do něj země spadne, obtížně se z něj vymaňuje. Japonsku, třetí ekonomice světa, se to nedaří od roku 1989.

Akcie padají, úroky z dluhopisů jihu Evropy rostou

Evropské akcie dnes opět oslabily kvůli rostoucím obavám ohledně světové ekonomiky a dluhových problémů ve Spojených státech a Evropě. Navázaly tak na pokles na amerických a asijských akciových trzích.

Přední index evropských akcií FTSEurofirst 300 se kolem jedenácté hodiny dopoledne snížil o 0,8 procenta na 1040,63 bodu poté, co v úterý uzavřel na 11měsíčním minimu.

Investoři se obávají, že dluhová krize v eurozóně se rozšíří do Itálie a Španělska. Výnosy z dluhopisů dosáhly nových rekordů od vstupu do eurozóny, což oběma zemím obsluhu dluhu prodražuje. Vlády reagovaly svoláním naléhavých schůzek a hlásí, že budou muset sáhnout k novým škrtům.

Přetrvává rovněž znepokojení ohledně vysokého zadlužení Spojených států, které na poslední chvíli odvrátily platební neschopnost zvýšením stropu pro státní dluh. Slabé hospodářské údaje z USA navíc vyvolaly obavy z toho, že největší světová ekonomika směřuje zpátky do recese.

Snížení ratingu zpomalí slábnoucí ekonomiku USA

Trochu optimismu do žil vlila analytikům alespoň středeční zpráva, že v červenci vzniklo v USA 114 tisíc pracovních míst, což je o 14 tisíc víc, než trhy očekávaly.

Ratingová agentura Moody's však ještě před tím oznámila, že sice Spojeným státům sníží nejlepší rating AAA, pokud se ekonomika zhorší a země roku 2013 nevyřeší svůj odložený problém  se státním dluhem.

Stále trvá také varování Standard&Poor's, že do tří měsíců sníží USA rating, protože dohoda o dluhu počítá se škrty kolem 2,5 bilionu dolarů, což je citelně méně než čtyři biliony, které požadovala agentura.

Snížení ratingu by i v případě USA vedlo ke zdražení úvěrů, zpomalení ekonomiky, větší nezaměstnanosti a dalším škrtům.

Čerstvé příznaky zaznamenalo i Česko

Situace, ve které se USA a EU ocitly, připomíná stále více vstup do cyklu zvaného stagflace - období výrazného zdražování, vysoké nezaměstnanosti a pomalého růstu ekonomiky. Termn vznikl spojením slov stagnace (žádný nebo malý růst HDP) a inflace (růst cen). 

V praxi to obvykle znamená snížování životní úrovně, protože ceny stoupají rychleji, než platy.

Státům se z tohoto cyklu těžko manévruje ven, protože představuje svým zpsobem začarovaný kruh - vysoké ceny omezují spotřebu, výroba stagnuje, nezaměstnanost roste nebo se nesnižuje. Stát vydá víc na sociálních dávkách a musí škrtat jinde. To dál podvazuje hospodářský růst a kruh se uzavírá.

Příznaky něčeho podobného příští rok nejspíš pocítíme i v Česku.

Počet průmyslových objednávek a investic na příští rok totiž klesá. Svaz průmyslu na to reagoval tím, že v příštím roce zvedne mzdy o průměrných 2,3 procenta. Ministerstvo financí přitom minulý týden přišlo s odhadem, že inflace v roce 2012 dosáhne 3,5 procenta.

Pokud se obě prognózy splní, čeká drtivou většinu zaměstnanců v podnikatelské sféře reálný pokles mezd v průměru o 1,2 procenta. Podobné to bude s důchody.

O hrozící stagflaci se píše nejméně od letošního jara. Financial Times v květnu upozornily, že tento "Drákula ekonomických hrozeb" se už zabydlel v Rumunsku, MarketWatch psal o příznacích stagflace v USA v červnu.


 

Právě se děje

Další zprávy