Itálie a Španělsko se topí, trh nechce jejich dluhopisy

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
2. 8. 2011 21:10
Finanční investoři zasadili další ránu velkým zemím eurozóny
Foto: Reuters

Madrid, Řím - Investoři zasadili Itálii a Španělsku další ránu v podobě výprodeje státních dluhopisů těchto dvou zemí. Výnosy dluhopisů v obou případech vystoupily na nová maxima, což Madridu a Římu prodražuje obsluhu státního dluhu.

Trh se obává, že kvůli zpomalení hospodářského růstu klesá pravděpodobnost, že se podaří zastavit šíření dluhové krize do dalších zemí eurozóny.

Výnos španělských státních dluhopisů se splatností deset let vzrostl na 6,45 procenta, což je nejvíce za dobu existence eurozóny.

Italové na situaci reagovali svoláním mimořádné schůzky výboru pro finanční stabilitu. Ten v úterý večer prohlásil, že finanční trhy na Itálii - po Řecku druhou nejzadluženější zemi eurozóny - neútočí ani tak kvůli jejím vlastním problémům, jako spíš kvůli situaci v ekonomice Spojených států a zemích eurozóny jako celku.

"Analýza ukazuje, že navzdory vytrvalému snižování deficitu veřejných financí se v Itálii projevuje napětí, které má příčinu v nejistotě na mezinárodní scéně," sdělil výbor po schůzce. "Analýza také potvrzuje, že díky rychlému opatření na posílení kapitálu a likvidity bank je italský bankovní a finanční systém pevný," uvádí výbor.

Italský ministr financí Giulio Tremonti ve středu odlétá do Bruselu, kde se setká s předsedou takzvané euroskupiny, tedy ministrů financí zemí eurozóny, Jeanem-Claudem Junckerem. Hovořit s Tremontim chce také komisař EU pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn.

 

Právě se děje

Další zprávy