Toyota v posledním čtvrtletí prodělala miliardy

ČTK ČTK
2. 8. 2011 9:18
Přesto zvýšila o padesát procent odhad celoročního provozního zisku
Prius je výkladní skříní automobilky Toyota
Prius je výkladní skříní automobilky Toyota | Foto: Aktuálně.cz

Tokio - Ztrátu 108 miliard jenů (24 miliard Kč) vykázala ve svém finančním prvním čtvrtletí, které končí v červnu, největší japonská i světová automobilka Toyota Motor.

Před rokem přitom měla zisk 212 miliard jenů. Do první provozní ztráty za poslední dva roky se dostala kvůli negativním důsledkům březnového zemětřesení a silné domácí měny. 

Výsledky zveřejnila sama firma.

Výsledek byl nicméně lepší, než očekávali analytici. Ti podle agentury Reuters počítali s provozní ztrátou 190 miliard jenů. Automobilka navíc zvýšila odhad celoročního provozního zisku na 450 miliard jenů z dříve předpokládaných 300 miliard.

Tržby klesly skoro o třetinu

Čistý zisk se ve čtvrtletí končícím v červnu propadl na 1,2 miliardy jenů ze 190,5 miliardy před rokem. Tržby klesly téměř o 30 procent na 3,44 bilionu jenů.

Zemětřesení v březnu poškodilo továrny na výrobu automobilových součástek v severovýchodní části Japonska. Nedostatek součástek pak spolu s výpadky elektřiny přiměl všechny japonské automobilky k přerušení či omezení produkce v domácích montážních továrnách. Automobilky výrobu postupně obnovují.

I kvůli tomu zřejmě letos Toyota přijde o pozici světové jedničky. Na tu se buď vrátí General Motors nebo poprvé v historii německý Volkswagen.

 

Právě se děje

Další zprávy