Soros končí. Vrátí miliardu a povede jen rodinný fond

Tereza Holanová Tereza Holanová
27. 7. 2011 22:20
Nejznámější spekulant se rozhodl kvůli regulaci fondů skončit s investováním cizích peněz
Foto: Jan Langer

Investice na Aktuálně.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Investice na Aktuálně.cz

New York - Spekulant George Soros končí svoji kariéru manažera investičních fondů. Důvodem je zpřísněná regulace, tvrdí jeho synové.

Hedgeový fond Soros Fund Management LCC přestane veřejnosti nabízet služby po více než čtyřech dekádách úspěšné existence. V budoucnu má sloužit pouze jako rodinný podnik, který se bude starat o peníze Sorose, jeho nadací a rodiny.

Miliardář, který dovrší příští měsíc 81 let, již začal klientům vracet peníze. Téměř miliardu dolarů má všem vkladatelům vrátit do konce letošního roku.

"Chceme poděkovat všem, kteří se v uplynulých čtyřiceti letech rozhodli investovat právě u nás," sdělili investorům Sorosovi synové Robert a Jonathan. Samotný Soros se podle agentury Bloomberg ke svým plánům nevyjádřil.

Útěk před regulací

Za hlavní důvod, proč se spekulant stahuje do ústraní, je zvýšená regulace finančních trhů v rámci Dodd-Frankova zákona, kterou v červenci 2010 schválil Senát USA.

V rámci nových pravidel by Soros musel fond do března 2012 registrovat u americké Komise pro cenné papíry - stejně jako všechny společnosti, které hospodaří s penězi cizích osob.

To by přineslo novou administrativní zátěž, povinnost zveřejňovat požadované informace a také pravidelné kontroly komise.

Protože Sorosův fond od roku 2000 spravuje především rodinné prostředky a pro neveřejné podniky registrace neplatí, rozhodl se fond pro veřejnost zavřít.

"Myslíme si, že má větší smysl provozovat fond pouze jako rodinnou kancelář," stojí v dopise investorům.

O tom, že je podíl veřejných zákazníků fondu minimální, svědčí i fakt, že z celkové hodnoty podniku, která činí 25,5 miliardy dolarů, přísluší zákazníkům pouze miliarda.

Konec velkých spekulantů

Do rodinných rukou přejde v příštím roce i druhý známý Sorosův fond Quantum. Důvodem je rovněž zvýšený dohled na trhu hedgeových fondů a povinná registrace u komise.

Soros není prvním finančníkem, který se rozhodl regulátorům uniknout. V loňském roce udělal stejný krok Stanley Druckenmiller. Ten změnil na rodinný podnik hedgeový fond Duquesne Capital Management, jenž měl hodnotu 12 miliard dolarů.

"Kvůli novým regulacím bude těžké najít nového Sorose nebo Druckenmillera. Mnoho příček na žebříku, po kterém vyšplhali ke svému bohatství, je polámaných, ačkoliv samotný žebřík ještě nikdo neshodil," komentuje server CNBC.

Bankéř, který položil britskou libru

Američan maďarského původu patří k nejznámějším spekulantům vůbec. Za jeho nejdrzejší kousek je považována spekulace z roku 1992, která vedla k pádu britské libry.

Velká Británie se na počátku 90. let nacházela v recesi a jejím hlavním problémem byla slabá měna, která nezvládala kopírovat růst německé marky. Udržet kurz jednotlivých evropských měn se přitom v rámci Evropského systému měnových kurzů (ERM) vyžadovalo.

Zvýšení úrokových sazeb nepřipadalo vzhledem k ekonomickému poklesu v úvahu, Bank of England se proto pokoušela zachránit situaci masivními intervencemi.

Soros a další investoři se však pustili do hromadného výprodeje liber, což nadále snižovalo cenu britské měny, až nakonec padla a Spojené království muselo ERM opustit.

Finančník na této spekulaci vydělal přes miliardu dolarů, Velká Británie posílila svůj skeptický postoj ke společné evropské měně.

Sorosův plán B

Ve svých spekulacích se Soros několikrát i zmýlil. Za největší omyl bývá označované špatné načasování prasknutí internetové bubliny dot.com a investice na ruském trhu, který se následně ocitl v hluboké recesi.

V posledním desetiletí se finančník přesunul na konzervativnější pozice a své fondy postupně přetváří na rodinné podniky.

Dění v Evropské unii ale sleduje i dnes. V současné době na sebe upozorňuje kritikou způsobu, jakým země Eurozóny řeší krizi v Řecku, a opakovaně varuje, že EMU nevyhnutelně potřebuje plán B.

Ten spočívá v potlačení národních zájmů a ve vytvoření "Spojených států evropských", které budou problémy řešit jako celek.

 

Právě se děje

Další zprávy