Spojené státy portugalské. USA snad EU bankroty závidí

Karel Toman
26. 7. 2011 22:11
USA paralyzoval spor, jestli světu náhodou neuškodí zopakovat si Lehman Brothers
Foto: Reuters

Praha - Klikněte na jakýkoliv ekonomický server a bafnou na vás titulky myslitelné dřív jen v politickém thrilleru.

"Svět nás sleduje, nedovolte bankrot, řekl Obama národu." "Dolar padá v obavách z bankrotu USA," shrnují noviny zarputilý washingtonský klinč republikánů a demokratů o americký státní dluh, bez jehož navýšení hrozí zemi platební neschopnost.

Podle satirického zpravodajského serveru The Onion jsou tak oba tábory zaklíněny v nesmiřitelné debatě, zda je v pořádku zlikvidovat americkou ekonomiku.

"Bylo by těžké brát to celé vážně, kdyby to nebylo tak vážné," glosoval věc John Authers z Financial Times.

Jenže tady opravdu končí legrace.

Konec srandy

Poté, co se Evropanům podařilo tak tak uhasit nový požár v Řecku, vrací se hrozba nové finanční pandemie tam, odkud přišla (už dvakrát za poslední století, sluší se dodat) - do Spojených států.

Znovu by se přitom nejspíš rozšířila z finančního produktu, který se těší těm nejlepším známkám. Místo toxických hypotečních derivátů by to tentokrát mohly být dříve nezpochybnitelné americké vládní dluhopisy.

Editor Financial Times Edward Hadas přiznal, že bezvýchodná debata o dluhovém stropu jej utvrdila v teorii úpadku Spojených států.

Nobelista Joseph Stiglitz zase republikány s jejich ideologií volného trhu a malého státu obvinil, že se příliš rychle otřepali ze svých vin za pád Lehman Brothers a mluví rovnou o Ideologické krizi západního kapitalismu.

Dolar i vládní dluhopisy ztrácejí na ceně

Když prezident lidem v televizi vysvětluje, že je pro ně životně důležité cosi jménem rating, je to s tamní ekonomikou už obvykle nahnuté. A přesně to se v pondělí stalo v USA. 

Barack Obama Američany varoval, že země kvůli politikaření zřejmě ztratí nejlepší možný rating AAA, kterým USA disponovaly téměř jedno století.

Jako první před snížením této známky varovala agentura Standard & Poor's, která chce po USA jasnou strategii snížení deficitu o čtyři biliony dolarů během příštích deseti let.

Dluhový strop vyšplhal za posledních 30 let z necelého bilionu dolarů na současných 14,29 bilionu. Zvlášť posledních deset let tak připomínal spíš hodně strmé schody. Spojeným státům z nich teď hrozí nečekaný pád do neznáma.

"Zjevně zesílil výprodej dolaru. Nejistota se začíná tento týden projevovat již i na trhu s donedávna nejbezpečnějšími finančními instrumenty na světě - americkými vládními dluhopisy. Ztrácejí na ceně, trpí především ty s nejdelší splatností," popsal sílící nervozitu na finančních trzích ekonom Jan Čermák z ČSOB.

Těžké chvíle pro americké vládní dluhopisy však podle Čermáka teprve přijdou, protože následující tři dny mají proběhnout tři aukce. "Jejich úspěch v podmínkách hrozícího snížení ratingu bude ovšem na vážkách," obává se Čermák.

Někdo se tu brzo zřítí ze skály

Připomeňme, že republikáni odmítli přistoupit i na jeden kompromisní návrh demokratů, v němž se vzdali zvyšování daní.

Editor rubriky Lex na serveru Financial Times Edward Hadas to přirovnal k jízdě dvou hazardních řidičů řítících se proti sobě, která obvykle končí tím, že se někdo zřítí ze skály. Obamova administrativa to ale podle něj alespoň prozatím nebude, protože ve vzduchu se rýsuje dohoda k alespoň dočasnému navýšení dluhového stropu.

"Takový plán však ratingové agentury zjevně neuspokojí, a tak je redukce ratingu na spadnutí," připomněl Čermák.

Výhledy na hlubší dohodu přitom Hadas vidí minimální. "Depresivně velkému množství" republikánů a dokonce i demokratů by totiž podle něj bankrot USA ve skutečnosti vyhovoval jako dobrá příležitost ukázat prstem na ty druhé a říct: je to vaše vina.

V konzervativním hnutí Tea Party, které mezi republikány výrazně posílilo, jsou navíc lidé upřímně přesvědčeni, že ke štíhlé vládě, po které tolik volají, se dostanou jen skrze vážnou společenskou krizi, kterou si proto přejí vyvolat.

Spojené státy portugalské

Podle Hadase přitom republikáni ve svých požadavcích nejsou konzistentní, protože nechtějí škrtat v sociálních příspěvcích, a zároveň nechtějí ani "velkou vládu". Spor se tak podle něj potáhne a bude se zhoršovat.

Američan Hadas proto přiznal, že je "zastáncem teorie amerického úpadku" (american declinist).

Stejným titulem přitom nedávno v televizi označil Obamu bývalý republikánský guvernér Minnesoty a prezidentský kandidát Tim Pawlenty, aby prezidentovi vzápětí připomněl, že "USA nejsou Portugalsko."

Podle Hadase je ale opak pravdou a Spojeným státům osud Portugalska vážně hrozí.

"Na konci této debaty bude skutečný problém, kdy USA nebudou schopny udržet svou podporu na trzích," shrnul své obavy, že americké dluhopisy ztratí pro investory důvěryhodnost a USA přijdou o životně důležité půjčky na svůj provoz.

Lehmani a Řecko? Pro Tea Party dávno a daleko

Nobelista, ekonom Joseph Stiglitz jde ještě dál, když připomíná, že republikáni argumentují přesně tou ideologií malé vlády a volného trhu, která strhla svět do krize pádem Lehman Brothers. Ideologií, která podle Stiglitze zrychlila trend posledních dekád, ve kterých bohatí víc bohatnou, zatímco ostatním platy v lepším případě kopírují inflaci.

V textu pro Project Syndicate s výmluvným názvem Ideologická krize západního kapitalismu Stiglitz napsal, že řešením je naopak vládou podporovaná prorůstová politika, a ne bezhlavé škrty, na kterých lpí republikáni. Samoúčelné škrty totiž ekonomiku ve skutečnosti víc ničí, jak se to podle Stiglitze ukázalo i v případě Řecka.

Vlivný republikánský kongresman Ron Paul si přesto bankrot přeje. Podle něj sice bude bolet, ale mnohem míň, než hyperinflace, kterou prodlužování stávajícího života na dluh vyvolá v budoucnu. Její možné důsledky podle něj několikanásobně předčí škody, jaké nadělala výmarskému Německu, kde přispěla k nástupu nacismu.


 

Právě se děje

Další zprávy