Počítače chtějí v nových ekonomikách. Intel z toho těží

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
21. 7. 2011 9:25
V Evopě a v USA již zřejmě skončila zlatá éra laptopů
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Intel

Santa Clara - Zisk těsně pod hranicí tří miliard dolarů (2,95 USD) vytvořil ve druhém čtvrtletí největší světový výrobce počítačových čipů, americká společnost Intel.

V meziročním srovnání je to nárůst o dvě procenta a znamená to lepší výsledek, než se čekalo na trzích. Tržby se zvýšily o 21 procent a dosáhly rekordních 13,03 miliardy dolarů (asi 224,6 miliardy Kč).

Zatímco ve vyspělých ekonomikách trh s počítači spíše stagnuje, firmě pomohlo to, že v mladých tržních zemích si hodně lidí kupovalo svůj první počítač. Zdá se, že například v Evropě a USA mají laptopy své nejlepší období již za sebou, protože jejich prodej stagnuje, na rozdíl například od Brazílie a Číny. Naopak v Evropě firmy kupovaly výkonné počítače a servery.

"Věděli jsme, že je vysoká poptávka po serverech, rádi ale vidíme, že se jim v divizi osobních počítačů objem prodaných čipů zvýšil o více než deset procent," poznamenal analytik makléřské společnosti Wasatch Advisors Michael Shinnick.

Trh se mění

Díky vysoké poptávce po výkonných čipech do serverů a datových center mohl Intel zvýšit jejich průměrnou cenu, což mu pomohlo ke zvýšení zisku.

Intel se ale v blízké budoucnosti bude muset přizpůsobit nové situaci na trhu. Ačkoli totiž Intel dodává čipy do většiny počítačů, které jsou na trhu, začíná pociťovat konkurenci v oblasti mobilních zařízení. V silnějším růstu prodeje laptopů totiž brání rostoucí obliba tabletů a takzvaných chytrých telefonů, které dnes umějí spoustu toho, co dřív uměly jen laptopy.

Navíc v tomto segmentu působí silní hráči jako je Apple a Google, kteří vyrábějí mobilní zařízení s vlastním operačním systémem.

Intel se na trhu mobilních zařízení zatím moc neprosadil, právě naopak. Tržby v jeho divizi Atom, která oslovuje mobilní segment, během čtvrtletí klesly o 15 procent na 352 milionů dolarů (asi 6,1 miliardy Kč).

Přesto firma v globálu počítá s růstem zisku i ve třetím čtvrtletí.

Zisk na akcii činil 54 centů, a zvýšil se tak z předchozích 51 centů. Na trhu se v průměru čekal zisk na akcii 51 centů, u tržeb analytici v anketě agentury FactSet počítali s růstem pouze na 12,8 miliardy dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy