USA unikají soudnému dnu, našly shodu nad rozpočtem

Karel Toman
20. 7. 2011 13:18
Pokrok v jednání o navýšení dluhového stropu přišel za pět minut dvanáct, řekl Obama
Foto: Reuters

Washington - Bezvýchodné rozhovory o navýšení dluhového stropu dosáhly "za pět minut dvanáct nějakého pokroku", prohlásil americký prezident Barack Obama.

Na tiskové konferenci v Bílém domě tím přivítal plán na snížení rozpočtového schodku a zvýšení limitu zadlužení z pera šesti demokratických i republikánských senátorů.

Kongres, který mají pod kontrolou republikáni, mezitím přijal zákon, který výměnou za zvýšení stropů požaduje tvrdé rozpočtové škrty a změny v ústavě.

Bez navýšení stropu dojdou Spojeným státům peníze a od 2. srpna nebudou schopny dostát některým svým finančním závazkům.

Asijské trhy proto na Obamův výrok reagovaly pozitivně a akcie i díky nad očekávání silným výsledkům firmy Apple posilovaly.

Zpráva o posunu v USA přišla v úterý večer, ve stejný den, kdy se před chystaným summitem eurozóny objevil také náznak možného kompromisu v řešení dluhové krize v Evropě. Naděje však později německá kancléřka Angela Merkelová zchladila prohlášením, že summit nepřinese "nic spektakulárního".

Obama: Není čas na pózy

Ve snaze snížit americký roční rozpočtový schodek ve výši 1,5 bilionu dolarů se pracovní skupina šesti senátorů schází už několik měsíců.

Jejich poslední návrh označil Obama za konzistentní s plány Bílého domu a vyzval kongresmany i senátory z obou stran, aby si "nalili čistého vína".

"Už nemáme čas zaplétat se do symbolických gest. Nemáme čas na pózy," prohlásil Obama. "Je čas dát se do toho a ten problém skutečně vyřešit."

Plán podle BBC zahrnuje směsici nových příjmů a škrtů ve vojenských a sociálních výdajích. Opatření by během příštích deseti let měla omezit deficit o 3,7 bilionu dolarů.

Po měsících bezvýchodného klinče Obama ocenil, že plán nese široce sdílené oběti na obou stranách politického spektra a že ze svých priorit ustoupili jak demokraté, tak republikáni.

Zuby skřípějí na obou stranách

Zřejmě se tak plní diplomatická poučka, že od správného kompromisu odcházejí obě strany bílé vzteky. Lídr republikánských kongresmanů Eric Cantor sice uznal, že plán obsahuje dobré myšlenky, podle něj ale není dostatečný.

"Významněji neřeší největší zdroje amerického dluhu a není ani jasné, jak bude dosažení cílů reformy daní a dávek dosaženo," řekl.

O plán se poslední měsíce vedla zákopová válka. Zatímco republikáni odmítali zvýšit daně, demokraté zase trvali na zachování veřejných zdravotních a sociálních programů pro penzisty a chudé.

V úterý večer schválil republikány ovládaný Kongres s podporou členů konzervativní Tea Party plán nazvaný "zastropovat, seškrtat a vyvážit" ("cap, cut and balance plan").

Podle něj by se okamžitě začalo s tvrdými škrty ve výdajích, zastropovaly by se vládní výdaje na určitém procentním podílu ekonomiky a přijal by se dodatek ústavy, která by Kongresu nařizovala schválit jen vyrovnaný rozpočet.

Norma ale podle pozorovatelů nemá šanci projít senátem, kde mají demokraté těsnou většinu.

 

Právě se děje

Další zprávy