Elektrolux má nižší zisky. Lidé nekupují spotřebiče

ČTK ČTK
19. 7. 2011 9:16
K lepším hospodářským výsledkům má firmě pomoci zdražování výrobků
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Stockholm - Zhruba na polovinu se propadl meziročně zisk švédské společnosti Electrolux ve druhém čtvrtletí.

Hlavním důvodem je slabá potávka na klíčových trzích. Navíc se firma potýká s růstem cen vstupů. Proto také zůstane pro firmu zbytek roku obtížný.

Základní provozní zisk klesl na 745 milionů švédských korun (SEK, dvě miliardy Kč) z 1,5 miliardy korun před rokem. Analytici podle agentury Reuters čekali v průměru výsledek 911 milionů SEK.

Čistý zisk firmy se snížil na 561 milionů SEK z loňské miliardy korun. Tržby společnosti klesly meziročně o 12 procent na 24,1 miliardy SEK.

Bude se zdražovat

Elektrolux přesto zůstává dvojkou mezi výrobci elektrospotřebičů. První je americký Whirpool. Všichni mají společný problém: Musí se potýkat se slabou poptávkou spotřebitelů, která jim nedovoluje příliš zvyšovat ceny a pokrýt tím rostoucí náklady surovin a energie. "I když se výsledky postupně zlepšují, nečekáme, že by naše zisky ve druhém čtvrtletí dosáhly úrovně druhého pololetí roku 2010," uvedl Elektrolux.

Electrolux v prvním čtvrtletí zahájil program snižování nákladů a firma dnes sdělila, že "běží podle plánu". Program má do roku 2015 ušetřit až 2,5 miliardy švédských korun ročně.

Zvyšování cen surovin a nákladů na dopravu chce Electrolux alespoň zčásti kompenzovat zdražením. Minulý měsíc firma oznámila, že od října zvýší ceny své produkce v Evropě o pět až sedm procent.

 

Právě se děje

Další zprávy