Itálie utíká bankrotu z lopaty, uspoří 48 miliard eur

ČTK Karel Toman, ČTK
15. 7. 2011 18:47
Dolní komora potvrdila balíček úspor, který tento týden na trhy příliš nezapůsobil
Římské koloseum během "Hodiny Země".
Římské koloseum během "Hodiny Země". | Foto: Petr Protivánek

Řím - Dolní komora italského parlamentu schválila úsporná opatření, která mají investory přesvědčit, že Itálie neupadne do dluhové krize. Poměrem hlasů 314 pro a 280 proti tak potvrdila hlasování kolegů z Horní komory, kteří škrty schválili ve čtvrtek.

Balík úsporných opatření v hodnotě téměř 48 miliard eur (1,2 bilionu korun) má zajistit dosažení vyrovnaného rozpočtu do roku 2014.

Schválení rozpočtu během tří dnů - a tím spíše rozpočtu úsporného - je pro Itálii něco nevídaného. Obvykle to trvá nejméně měsíc.

Itálie se zatím podle agentury Reuters nejhorším důsledkům finanční krize vyhýbala díky silné kontrole veřejných výdajů, konzervativnímu bankovnímu systému a vysoké míře soukromých úspor. Finanční trhy však znepokojuje vysoká úroveň italského státního dluhu.

Těžký úkol od MMF: šetřit a růst zároveň

Investoři minulý týden obnovili výprodej dluhopisů ohrožených zemí eurozóny. V obavách z šíření dluhové krize do větších ekonomik se zaměřili právě na Itálii, kde poklesly i akcie tamních bank.

Itálie je se státním dluhem 120 procent HDP po Řecku nejzadluženější zemí eura a dlouhodobější výrazné zvýšení úvěrových nákladů by ji mohlo vytlačit z finančních trhů podobně, jako se to stalo Řecku, Irsku a Portugalsku. S dluhem kolem 1,8 bilionu eur je totiž Itálie co do absolutní sumy zemí s vůbec největším dluhem v sedmnáctičlenné měnové unii.

Mezinárodní měnový fond proto tento týden vyzval Itálii k "rozhodným" opatřením ke snižování státního dluhu. Ocenil přitom vládní úsporné plány a zdůraznil nutnost oživit ekonomický růst, který je klíčem ke střednědobému omezování dluhového břemene.

Úroky z italských dluhopisů rekordně vzrostly

Růst třetí největší ekonomiky eurozóny však zůstane podle MMF nízký kvůli slabé domácí poptávce a plánovaným škrtům. V letošním roce zpomalí na jedno procento z loňských 1,3 procenta ve srovnání s průměrem eurozóny na 1,7 procenta.

Itálii ve čtvrtek za její zadlužení začaly trestat finanční trhy. Prodala sice pětileté státní dluhopisy v objemu 1,25 miliardy eur, jejich výnos ale prudce vzrostl a je na tříletém rekordu 4,93 procenta. Přitom ještě před měsícem, kdy se konala poslední srovnatelná aukce, výnos činil jen 3,9 procenta.

Schválený balíček úspor má během příštích tří let mimo jiné zmrazit platy státních zaměstnanců, zvýšit zdravotní poplatky a omezit výdaje z Říma do regionů.

 

Právě se děje

Další zprávy