Trh ztrestal Itálii rekordními úroky, Berlusconi selhal

ČTK Karel Toman, ČTK
14. 7. 2011 16:55
Obava investorů o udržitelnost italského dluhu roste s nejasnostmi kolem Řecka
Foto: Reuters

Řím - Itálie dnes prodala státní dluhopisy v celkové hodnotě 4,5 miliardy eur.

Co do objemu prodeje tak splnila cíl. Úspěch ale tento ostře sledovaný test důvěry finančních trhů v italské finance nepřinesl.

Výnos pětiletých dluhopisů - zjednodušeně řečeno úrok odrážející jejich riziko - totiž prudce vzrostl a je na tříletém rekordu 4,93 procenta. Když se přitom před měsícem konala poslední srovnatelná aukce, byl výnos o celé procento nižší. U patnáctiletých dluhopisů byly úroky dokonce vůbec nejvyšší v historii.

Trhy Berlusconiho úsporným plánům nevěří

To jasně naznačuje, že Berlusconiho vládou ve středu schválený balíček úspor ve výši 40 miliard eur na příští tři roky nevyvrátil obavy trhů, že by hrozící bankrot Řecka strhl do finanční zkázy i Itálii - třetí největší ekonomiku eurozóny s dluhem ve výši 1,8 bilionu eur neboli 120 procent HDP.

Po zprávě o aukci se prohloubil pokles akciových trhů v Evropě a své zisky smazaly i akcie bank.

Dnešní aukce byla prvním prodejem dluhopisů s dlouhou dobou splatnosti od úterý, kdy Itálie prodávala desetileté papíry. Jejich výnos se vyšplhal na 6,02 procenta, což je nejvíce za posledních 14 let.

Na rekordní úroveň vzrostly v úterý i úroky španělských dluhopisů, což naznačuje, že se panika z řecké dluhové krize opět šíří i na čtvrtou největší ekonomiku měnové unie. U pětiletých papírů z dnešní italské aukce je výnos nejvýše od června 2008.

Tlak na italské veřejné finance sílí

Vedle pětiletých dluhopisů za 1,25 miliardy eur (asi 30,5 miliardy korun) dnes italské ministerstvo financí prodalo i dluhopisy splatné až v roce 2026, a to v objemu 1,72 miliardy eur. Jejich výnos vzrostl na 5,9 procenta, což je u této splatnosti nejvíce v historii. Italové prodávali papíry v celkem čtyřech aukcích a získali 4,97 miliardy eur (asi 121,2 miliardy korun).

Výsledek aukce potvrdil, že tlak na italské veřejné finance sílí - s tak výrazným zvýšením úroků z dluhopisů totiž země platí z půjčky investorům desítky milionů eur navíc, a musí tudíž o to víc škrtat.

Akciové trhy v Evropě po zprávě prohloubily pokles a panevropský index FTSEurofirst 300 po poledni ztrácel asi 0,9 procenta. Pohyboval se tak jen mírně nad 1089 body. Do ztrát se dostaly také akcie bank, které byly do té doby v zisku.

 

Právě se děje

Další zprávy