Další jobovka. S&P varují před snížením ratingu USA

Karel Toman
15. 7. 2011 8:55
Republikáni chtějí další škrty, podle šéfa centrální banky tím podkopou růst
Američtí námořníci rozbalují vlajku Spojených států u příležitosti zahájení Major League Baseball (MLB) - nejvyšší a plně profesionální baseballové ligy v severní Americe.
Američtí námořníci rozbalují vlajku Spojených států u příležitosti zahájení Major League Baseball (MLB) - nejvyšší a plně profesionální baseballové ligy v severní Americe. | Foto: Reuters

* Moody's jako vůbec první z velkých agentur zařadila rating USA do režimu pozorování s možností jeho snížení * Jde o velmi vážný varovný signál * Finanční trhy už zareagovaly: Cena zlata se poprvé v historii vyšplhala nad 1590 dolarů za troyskou unci, dolar je blízko historického minima ke švýcarskému franku

Washington - Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's varovala, že pokud se američtí politici včas nedohodnou na zvýšení stropu pro zadlužení, Spojené státy zřejmě ztratí prestižní rating na nejvyšší možné úrovni AAA.

Agentura hlavní rating zařadila do režimu pozorování a uvedla, že pravděpodobnost jeho snížení do tří měsíců je asi 50 procent. Může jej ale snížit už tento měsíc.

Rozsah případného snížení ratingu zatím není jasný, mohl by ale být výraznější než jen o jeden stupeň.

Už den předtím další ratingová agentura Moody's také varovala, že může snížit nejvyšší hodnocení AAA, kterému se dosud těší dluh USA. Také zde je důvodem je podle ní "rostoucí pravděpodobnost", že největší ekonomika světa nebude schopna - byť jen na čas - splácet své závazky.

Pravděpodobnost, že jednání politiků zkrachují, Spojeným státům se nakonec dluhový limit zvýšit nepodaří a hrozící platební neschopnost tudíž neodvrátí, je sice podle Moddy´s "nízká", nikoliv však "de minimis" (termín z risk managementu označující zanedbatelné riziko, pozn. red.).

Zpráva přišla den poté, co v pořadí čtvrtý den jednání o navýšení limitu mezi demokraty a republikány skončil bouřlivě, když prezident Barack Obama republikánům údajně řekl: "Tak už toho bylo dost."

Poznámku prezident podle zdrojů blízkých jednání učinil na konci dvouhodinového jednání ve chvíli, když vůdce republikánských odpůrců Eric Cantor žádal výměnou za navýšení dluhového stropu další škrty, informovala BBC.

Ve čtrtek pak Obama možné další škrty připustil, aby vzápětí šéf Fedu Ben Bernake varoval, že přílišné úspory mohou podkopat růst.

Neblafuju, vzkázal Obama

"Nepočítejte s tím, že blafuju," vzkázal pak Obama Cantorovým republikánům, že musí kompromis najít rychle. Republikánský senátor z Kentucky Mitch McConnell už dokonce své kolegy varoval, že pokud limity nezvýší, zajistí tím Obamovi příští rok znovuzvolení prezidentem. The Economist označil postoj republikánů rovnou za vydírání a cynickou politickou hru.

Vládě totiž hrozí, že bez dohody nebude mít na výplaty penzí, platů pro vojáky či faktur pro své dodavatele.

Dosavadní neúspěch jednání politiků v USA tak jen přilévá nejistoty do finančních trhů napjatých už bez toho k prasknutí kvůli evropské dluhové krizi. Politické řešení hrozící nové finanční krize se tak na obou březích Atlantiku nachází v klinči a čas k tomu, aby se události nevymkly kontrole, se krátí.

Vedle senátu, kde drží většinu jeho demokraté, potřebuje Obama pro svůj záměr také souhlas Sněmovny reprezentantů, kde mají většinu republikáni. Pokud se to nepovede, Spojeným státům dojdou 2. srpna peníze na provoz a nebudou si moci půjčit peníze na dluhopisových trzích.

Obama už jako kompromis nabídl ochotu ke škrtům v sociálních výdajích, pokud ovšem budou vyváženy vyšším zdaněním bohatých. Republikáni ovšem druhou část návrhu odmítli s tím, že by ohrozil růst a tvorbu pracovních míst.

Moody's: "Malé, ale rostoucí" riziko bankrotu

Moody's se za těchto okolností stala první velkou ratingovou firmou, která se rozhodla americkou známku AAA přezkoumat kvůli jejímu možnému snížení.

"Přehodnocení známky amerických vládních dluhopisů je podpořeno možností, že dluhový limit nebude zvýšen dostatečně včas k tomu, aby odvrátil zpoždění ve splátkách úroků či jistin splatných dluhopisů a poukázek," napsala Moody's.

"Proto existuje malé, ale rostoucí riziko krátkodobého defaultu (platební neschopnosti, pozn. red.)," dodala agentura.

Spojené státy narazily na dluhový strop ve výši 14,3 bilionu dolarů 16. května. V provozu se však země udržela výdajovými a účetními opatřeními a také vyšším výběrem daní, než se čekalo.

Když ke stejnému problému došlo v minulosti, Kongres pravidelně bez problému hlasoval pro zvýšení stropu, a dal tak vládě přístup k potřebným penězům. Letos však republikáni, kteří v Kongresu nabyli převahy, požadovali výměnou za to hluboké škrty ve vládních výdajích.

Republikáni žádají nemožné

Prezident navrhl balíček škrtů, který by měl rozpočtový deficit snížit v příštích deseti letech až o čtyři biliony dolarů. Republikáni ale návrh smetli ze stolu, protože Obama v něm počítal se zvyšováním daní. "Malá vláda" neboli skoro žádné daně je přitom jádrem ideologie republikánů.

Republikáni tak žádají nemožné, protože chtějí zároveň snižovat výdaje, podpořit zpomalující ekonomický růst a zachovat nízké daně. Další snížení vládních výdajů by přitom podle ekonomů v tuto chvíli podkopalo americký růst mnohem spíše než zdanění bohatých, jaké chce výměnou za částečné škrty Obama.

Ve středu už proto šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernake prohlásil, že bankrot Spojených států by spustil otřesy v globálním finančním systému. Přislíbil zároveň, že pokud ekonomika zůstane i nadále slabá, je Fed připraven podpořit ekonomiku novým stimulačním tištěním peněz (tzv. kvantitativní uvolňování), a že extrémně nízké úrokové sazby udrží po "delší dobu".

Finanční trhy vzápětí poslaly dolar vzhůru, čímž daly najevo, že stojí spíš na straně Obamy a Bernakeho.

Růst USA je za zenitem, tvrdí ekonom Michl

Náznaků, že americká ekonomika výrazně zpomaluje, totiž přibývá. Minulý týden například vzniklo jen 18 tisíc nových pracovních míst a nezaměstnanost stoupla na 9,2 procenta.

Odvrátit další pokles a nastolit růst bude přitom pro USA "čistě statisticky" velmi obtížné. Jak totiž ve svém blogu upozornil ekonom Aleš Michl, data od roku 1854 tvrdí, že růst v rámci hospodářského cyklu trvá v USA v průměru 42 měsíců. Růst, který zatím v USA přetrvává, začal v červnu 2009, a je tak za svou statistickou polovinou.

"V roce 2012 nebo 2013 bychom měli být zase ve střehu na recesi. Nebude to holt žádná pohádka," upozornil Michl.

 

Právě se děje

Další zprávy