Moody´s snížila rating Irska do spekulativního pásma

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
12. 7. 2011 22:20
Irsko bude stejně jako Řecko zřejmě potřebovat novou finanční pomoc
Foto: Aktuálně.cz

New York - Mezinárodní ratingová agentura Moody´s Investors Service snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Irska o jednu příčku do spekulativního pásma na stupeň Ba1 z dosavadního Baa3.

Irsko bude stejně jako Řecko a zřejmě i Portugalsko potřebovat novou finanční pomoc, než se bude moci vrátit pro peníze na finanční trh, odůvodnila Moody´s svůj krok.

Rozhodnutí Moody´s rovněž ovlivnila značná pravděpodobnost toho, že evropští politici přinutí soukromé věřitele k účasti na budoucích záchranných balících předlužených zemí.

To podle agentury dál zvýší úvěrové náklady těchto zemí a sníží jejich pozici u investorů. Výhled irského ratingu je negativní, což znamená, že agentura se připravuje na jeho další zhoršení.

Moody´s tak uplatnila stejné argumenty jako na počátku minulého týdne, kdy srazila rating podobně ohroženému Portugalsku. Tomu však snížila hodnocení o čtyři stupně až na známku Ba2. Tento krok vyvolal další vlnu otřesů na finančních trzích v obavách z šíření dluhové krize a na Moody´s se za to snesla nelibost evropských činitelů.

Moody´s se u Irska a Portugalka obává, že nebudou schopny splnit cíle ve snižování deficitů a státního dluhu stanovené v rámci dohod o záchranných úvěrech s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem. To znamená, že tyto země si asi od roku 2013 ještě nebudou moci půjčovat na kapitálových trzích peníze za únosné úroky.

Irsko se loni v listopadu stalo druhou zemí eurozóny po Řecku, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Letos v dubnu se na podobném balíku v rozsahu kolem 80 miliard eur (1,9 bilionu eur) dohodlo i Portugalsko.

 

Právě se děje

Další zprávy