Bulharsko a Rumunsko: Dovolte nám v EU volně pracovat!

Tereza Holanová Tereza Holanová
11. 7. 2011 16:40
Bulharsko a Rumunsko prosí komisi o pomoc. Chtějí v EU volně pracovat dřív než v roce 2014

Brusel - Bulharsko a Rumunsko chtějí získat přístup na pracovní trh všech zemí EU dříve než v roce 2014. Vysokou šanci ale nemají.

Nejmladší členské státy EU se obrátily na Evropskou komisi s žádostí, aby jim pomohla získat volný přístup na pracovní trh zbytku Unie už od roku 2012.

Informoval o tom bulharský portál Mediapool.

Prosbu adresoval bulharský ministr práce Toti Mladenov se svým rumunským protějškem Sebastianem Lazaroiu eurokomisaři pro zaměstnanost a sociální věci László Andorovi.

Ve společném dopise jej vyzvali, aby vydal zprávu o volném pohybu bulharských a rumunských pracovníků, což by se mohlo stát základem následujícího vyjednávání.

"Silně věříme, že by podobné sdělení přesvědčilo země, které dosud uplatňují restrikce, aby rozhodly v náš prospěch," stojí v dopise.

Až sedm let restrikcí

Státy EU mají na základě přístupových smluv právo chránit svůj pracovní trh před novými členy až po dobu sedmi let. V případě Bulharska a Rumunska, které jsou členy od roku 2007, to znamená do 1. ledna 2014.

Tuto výsadu využívají především země "staré" Evropy. Z evropské patnáctky liberalizovaly svůj pracovní trh hned v lednu 2007 pouze Finsko, Dánsko a Švédsko. V roce 2009 se přidaly Španělsko, Řecko a Portugalsko.

Ze zemí, o které se Evropská unie rozšířila v květnu 2004, odstranily restrikce vůči dvěma balkánským ekonomikám všechny hned v roce 2007.

Výjimkou byly Maďarsko, které Bulhary a Rumuny na svůj pracovní trh pustilo v lednu 2009, a Malta.

Zbylých deset členů EU možnost uplatňovat omezení nadále využívá. Do konce sedmiletého období je může znovu zavést i jakákoliv ze zemí, která už je zrušila.

Zda balkánské státy se svou žádostí uspějí, však není jisté.

V Německu, Francii či Nizozemsku představuje ochrana domácího trhu před imigranty ožehávané téma.

"Je vysoce nepravděpodobné, že se tamní politici rozhodnou pro liberalizaci pracovní trhů, jak Sofia a Bukurešť žádají," uvádí server EurActiv.

 

Právě se děje

Další zprávy