Brusel chce zatočit s ratingovými agenturami

Radim Klekner Radim Klekner
11. 7. 2011 19:30
Agentury dostaly do potíží postupně Řecko, Portugalsko a Irsko. Teď je ohrožena Itálie
Eurokomisařka Redingová požaduje rozhodnou akci proti vlivu ratingových agentur.
Eurokomisařka Redingová požaduje rozhodnou akci proti vlivu ratingových agentur. | Foto: Wikimedia Commons/Ssolbergj

Brusel - Evropské komisi došla trpělivost s ratingovými agenturami, jejichž negativní hodnocení notně přispěla k finančním potížím řady zemí eurozóny. A hodlá učinit zásadní kroky, aby co nejvíce omezila jejich vliv.

Špatnou hospodářskou situaci Řecka, Portugalska a Irska, zapříčiněnou nezdravými státními financemi, v posledních měsících ještě prohloubily tři nejvlivnější z těchto agentur - Standard and Poor's, Moody's a Fitch.

Na jejich pobídky v podobě snížení ratingů pokaždé rychle zareagovali spekulanti, kteří nákupy a prodeji finančních produktů přispěli k navýšení úroků ze státních dluhopisů nejohroženějších zemí eurozóny. 

V pátek se jejich nejnovější obětí stala Itálie.

Stačilo, aby premiér Silvio Berlusconi naznačil, že by se mohl zbavit ministra financí Giulia Tremontiho a úroky z italských obligací rázem poskočily na 5,28 procenta.

Naléhavá schůzka eurozóny

Během pondělí se situace ještě přiostřila, když se úroky dostaly na úroveň 5,71 procenta.

Překročily tak hranici 5,5 procenta, která je považována za rizikovou. Nepomohl ani fakt, že již v neděli svolal (na pondělí večer) předseda Evropské rady Herman van Rompuy naléhavou schůzku ministrů financí eurozóny.

Foto: Reuters

Zatímco totiž řecká, irská či portugalská ekonomika představují každá přibližně tři procenta ekonomiky Evropské unie, italská jako čtvrtá nejsilnější se rovná 13 procentům hrubého domácího produktu EU.

Italský státní dluh překročil hranici sto procent hrubého domácího produktu již před deseti lety, teď se však blíží 120 procentům.

Evropská komise o potrestání ratingových agentur hovoří již několik měsíců, teď je ale rozhodnuta jednat. A zbavit je jejich vlivu.

"Evropa si nemůže dovolit, aby jí tři soukromé americké společnosti likvidovaly euro," prohlásila eurokomisařka pro otázky justice Viviane Redingová v rozhovoru pro deník Die Welt. Případné problémy Itálie by se totiž na rozdíl od těch, jimž čelí vlády v Aténách, Lisabonu a Dublinu, projevily v celé EU. 

"Státy G-20 (skupina dvaceti nejrozvinutějších zemí, doplněná o některé rychle se rozvíjející země třetího světa) by se měly pokusit společně zničit kartel amerických ratingových agentur," zdůraznila Redingová.

"Spojené státy by mohly být kupříkladu vyzvány, aby z těchto tří agentur udělaly šest. Druhou možností je vznik nezávislých evropských či asijských ratingových agentur," dodala.

Košile bližší kabátu

Ratingové agentury, jež za sebou mají několik desetiletí existence a vydobyly si značný respekt, se nařčením z toho, že se zaměřují na země eurozóny, usilovně brání.

Spojeným státům, které celosvětovou finanční krizi zplodily a jejichž státní dluh se rovněž blíží sto procentům HDP, ale zatím rating nesnížily. Podle Evropské unie to souvisí mimo jiné s tím, že všechny tři sídlí v New Yorku a jednají podle hesla "košile blížší než kabát".

Pravdou ovšem je, že ačkoliv USA - podobně jako Řecku - nyní hrozí bankrot státních financí, nejsilnější světová ekonomika byla vždy schopna přestát všechny velké krize bez pomoci zvenčí.

Pokud by se teď ale do potíží dostal také Řím, Evropský fond finanční stability (EFSF), vytvořený vloni se vkladem 440 miliard eur, by nemusel k záchraně italských státních financí stačit.

"Jsem toho názoru, že musíme zintenzivnit své úsilí s cílem vytvořit evropskou ratingovou agenturu, která by dokázala lépe hodnotit střednědobý výhled zemí EU," podpořil komisařku Redingovou lucemburský premiér a předseda výboru ministrů financí eurozóny Jean-Claude Juncker.

To bude mnohem snadnější než zničit Fitch, Standard and Poor's či Moody's. Všechny tři agentury jsou totiž s americkou centrální bankou i vládou ve Washingtonu na jedné lodi.

 

Právě se děje

Další zprávy