Čína má problém s klesajícím dovozem a se zdražováním

Tereza Holanová Tereza Holanová
11. 7. 2011 11:05
Čína omezila dovoz, navíc ji sužuje největší inflace za poslední tři roky
Reklama mrakodrapových zítřků na předměstí Pekingu.
Reklama mrakodrapových zítřků na předměstí Pekingu. | Foto: Reuters

Peking - Nejrychleji rostoucí ekonomika světa oslabuje. Číňané mají zájem o méně zboží ze zahraničí, kromě toho je trápí vysoké ceny.

V Číně se snížila poptávka především po nerostných a zemědělských surovinách. Důvodem může být jejich současné celosvětové zdražení.

"Slabší dovoz můžeme zařadit na seznam ukazatelů, které svědčí o zpomalování domácí ekonomiky," uvádí pro Financial Times analytik společnosti Nomura v Hong Kongu Chi Sun.

Méně Čína dovážela například sójové boby, hliník, železnou rudu, ale také ropu. Černého zlata nakoupila v zahraničí nejméně za posledních osm měsíců.

Ve srovnání s červnem loňského roku se celkový dovoz zvýšil o 19,3 procenta. Meziroční tempo růstu však oproti květnu, kdy činilo 28,4 procenta, zpomalilo.

Export nadále rostl

Vzhledem k tomu, že export nadále rostl, se obchodní přebytek Číny zvýšil, a to na 22,3 miliardy dolarů. To je nejvíce od listopadu 2010.

Čína si ovšem vysloužila vlnu mezinárodní kritiky za to, že za vysokým exportem stojí depreciace juanu. Obchodní partneři se totiž obávají, že Čína zaplaví jejich trhy levným zbožím, které se jí ve vlastní zemi nedaří prodat.

Kromě slabé domácí poptávky má Čína problémy také s inflací. Ta v červnu vyskočila na tříleté maximum.

Do tempa růstu cen se nejvíce projevilo zvýšení cen potravin, které meziročně zdražily o 14,4 procenta. Rostly především ceny hovězího masa, a to o 57,1 procenta.

Meziročně se spotřebitelské ceny zvýšily o 6,4 %, což je nejvíce od června 2008. Ve srovnání s květnem činil nárůst cen 5,5 procenta.

Centrální banka Číny za posledních osm měsíců již pětkrát zvýšila klíčové úrokové sazby - ve snaze inflaci zabránit. Hodnota povinných minimálních rezerv komerčních bank se od začátku letošního roku zvýšila již šestkrát.

Podle listu Financial Times většina ekonomů očekává, že tento měsíc inflace dosáhne na svůj vrchol a ve druhé polovině roku se ceny začnou vracet do normálu.

 

Právě se děje

Další zprávy