ECB se bojí o Itálii, chce větší záchranný polštář

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
11. 7. 2011 10:19
Podle deníku Die Welt chce Evropská centrální banka zdvojnásobit sumu v záchranném fondu
Italský premiér Silvio Berlusconi.
Italský premiér Silvio Berlusconi. | Foto: Reuters

Brusel - Zdvojnásobení finanční sumy v záchranném fondu eurozóny by podle Evropské centrální banky mělo zabránit prohlubování dluhové krize a jejímu šíření do dalších zemí.

S odvoláním na nejmenovaný zdroj o tom informoval německý deník Die Welt. ECB podle něj požaduje navýšení objemu peněz ve fondu ze 750 miliard eur na 1,5 bilionu eur.

Obavy má zejména z rozšíření krize do Itálie, která dluží částku odpovídající 120 procentům svého hrubého domácího produktu.

"Špatné rozhodování evropských vlád během krize způsobuje neustálý růst nákladů na záchranu. Současný ochranný deštník není dostatečný, aby vybudoval ochranný koridor kolem Itálie. K tomu nikdy nebyl uzpůsoben," řekl deníku nejmenovaný bankéř z ECB.

Bankéř také upozornil, že program nákupu dluhopisů zemí, které mají potíže, již není dál použitelný.

Výnosy italských dluhopisů, tedy cena za financování státního dluhu, koncem týdne vzrostly na rekordní úroveň. Země ztrácí důvěru ratingových agentur a investoři čím dál více upozorňují na obrovský dluh, který Itálie vytvořila.

Situaci zhoršují i vnitropolitické spory, především pak mezi premiérem Silviem Berlusconim a ministrem financí Giluiem Tremontim, který varoval před rozpadem občasné společnosti v zemi.

Investoři se tak začali obávat, že Itálie není schopná dostát svým dlouhodobým závazkům a to se okamžitě projevilo na trhu, kde země dokonce čelí spekulativním útokům některým amerických hedgeových fondů.

 

Právě se děje

Další zprávy