Tvrdý emisní boj, Austrálie chce 420 Kč za tunu CO2

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
10. 7. 2011 17:20
Země patří k největším znečišťovatelům na světě, plán na snížení emisí kritiky šokoval
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Canberra - Austrálie po vzoru Evropské unie zavádí systém emisních povolenek. Mají přinutit těžký průmysl ke snížení emisí oxidu uhličitého (CO2).

Pětistovka největších znečišťovatelů bude platit od příštího roku "uhlíkovou daň" ve výši 23 australských dolarů (asi 419 korun) za každou vypuštěnou tunu CO2.

Tato částka se navíc do roku 2015 každoročně zvedne o 2,5 procenta. Pak se bude s takzvanými emisními povolenkami obchodovat na volném trhu.

Austrálie patří mezi největší znečišťovatele na světě

Kontroverzní plán menšinové vlády v neděli oznámila premiérka Julia Gillardová. Zároveň ujistila, že pouze menšina domácností zaplatí za elektřinu více peněz. Vláda totiž chce zdražení výrobní ceny energií kompenzovat. Podle agentury Reuters je předložený plán nejradikálnější ekonomickou reformou v Austrálii za několik posledních desetiletí.

"Produkujeme víc uhlíkového znečištění na hlavu než jakákoli jiná země vyspělého světa," konstatovala Gillardová.

Vláda věří, že firmy zatížené novou daní budou hledat alternativy v čistších energetických zdrojích. Austrálie se zavázala snížit emise skleníkových plynů do roku 2020 o nejméně pět procent oproti stavu z roku 2000.

Opozice namítá, že lidem stoupnou životní náklady

Vůdce konzervativní opozice Tony Abbott tvrdí, že zavedení uhlíkové daně zvýší životní náklady milionům lidí. Životnímu prostředí prý nepomůžou. "Je to socialismus převlečený za environmentalismus," prohlásil Abbott.

Také australská obchodní a hospodářská komora se obává, že nová daň oslabí hospodářství, ale životnímu prostředí prospěje jen málo.

Emisní povolenky mají také Nový Zéland a Evropská unie. Povolenky dávají držiteli právo vypouštět do atmosféry skleníkové plyny v přepočtu na ekvivalent oxidu uhličitého. Vlády EU vydaly povolenky zdarma. Na trhu v současné době jedna taková povolenka představující tunu emisí stojí kolem 15 eur (asi 362 korun).

V Austrálii bude koncem měsíce mít řadu přednášek mimo jiné o vyvolávání strachu před dopady klimatických změn prezident Václav Klaus, jenž v minulosti ostře kritizoval i systém emisních povolenek.

 

Právě se děje

Další zprávy