Facebook spouští volání a videochat přes Skype

Tereza Holanová Tereza Holanová
7. 7. 2011 10:48
Facebook reaguje na sociální síť Google+ a představil nové funkce. Mezi ně patří skupinový chat a videohovory
Foto: Repro Aktuálně.cz

Palo Alto - Uživatelé Facebooku si mohou nově popovídat přes Skype nebo chatovat ve více lidech. Facebook se tak snaží držet krok s konkurenčním projektem od Googlu.

Nové služby představil vývojář Philip Su na oficiálním blogu Facebooku. Zde také uvedl, že všechny novinky by měly být pro běžné uživatele dostupné nejpozději během několika týdnů.

Služba bude podle tiskové zprávy Facebooku dostupná v sedmdesáti jazycích.

Telefonické hovory se budou zdarma uskutečňovat přes známý program Skype. Ten od května patří skupině Microsoft, se kterou největší sociální síť spolupracuje.

Kdo používá Linux, má zatím smůlu

Volat bude možné pouze "přátelům". V horní části jejich profilu se kromě "poslat zprávu" nově objeví také položka "Call" neboli "Volat".

"Ti přátelé, kteří si spolu hodně píší, čas od času obdrží zprávu, aby vyzkoušeli i videohovor," uvedl Philip Su.

Chat přes Skype prozatím nebude dostupný pro majitele mobilních telefonů, ani pro uživatele, kteří mají na své počítači operační systém Linux.

Inovace se na Facebooku dočkal také chat. Lidé si mohou nově povídat s více přáteli v jednom okně. Kromě toho se jim v seznamu přátel, kteří jsou online, zobrazují profily těch, s nimiž nejčastěji chatují.

Soupeření s Googlem pokračuje

Zavedením nových funkcí Facebook reaguje na poslední aktivitu Googlu. Ten minulý týden uvedl síť Google+, která má současnému největšímu sociálnímu serveru konkurovat.

Za hlavní přednost nového portálu označil viceprezident Googlu Vic Gundotra lepší ochranu soukromí uživatelů a funkce, které Facebook dosud nenabízel. Mezi ně doposud týdne patřily také videohovory.

Podle Marka Zuckeberga, zakladatele Facebooku, který má aktuálně 750 milionů uživatelů, společnost vychází vstříc všem, kteří chtějí být s ostatními v co největším kontaktu.

"Průměrný uživatel Facebooku sdílí se svými přáteli dvakrát více informací než před rokem," řekl Zuckerberg podle listu Chicago Tribune.

 

Právě se děje

Další zprávy