Banka Lloyds propustí 15 000 lidí a stáhne se z 15 zemí

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
30. 6. 2011 16:00
Banka se chce více zaměřit na drobné bankovnictví v domácí zemi
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Londýn - Radikální úsporný řez chystá britská banka Lloyds. Oznámila, že propustí 15 000 zaměstnanců a omezí své působení v zahraničí. Tyto kroky mají přinést bance do roku 2014 úspory 1,5 miliardy liber (40,4 miliardy Kč).

Banka se také hodlá vymanit ze státních rukou. Vyplývá to z plánu, který zveřejnil nový generální ředitel Antonio Horta-Osorio.

Horta-Osorio dodal, že jeho cílem je snížit hlavně počet středního managementu, zjednodušit strukturu banky a učinit banku pružnější. Lloyds od roku 2008 již propustila 27 000 zaměstnanců a nyní má 103 000 zaměstnanců.

V budoucnu by banka měla působit již jen na polovině z trhů, kde je zastoupena nyní. Podle Horta-Osoria by ze současných 30 zemí měly zbýt její pobočky v méně než patnácti. Ze zahraničních trhů firma v současnosti působí v Evropě, včetně Nizozemska, Německa a Španělska, v Severní i Jižní Americe a Asii. Horta-Osorio zatím neuvedl, jaké země plánuje opustit.

Více se zaměří na drobné bankovnictví v Británii

Naopak se chce Lloyds více zaměřit na hlavní aktivity v oblasti drobného bankovnictví v Británi. Zde je v této oblasti jedničkou na trhu a historicky je pro ni tato oblast významnější než aktivity v zahraničí.

Nový ředitel chce plán uskutečnit i přes protesty. "Je to nutné. Musíme se vrátit k zisku tak rychle, jak to je možné. Věřím, že musíme být štíhlejší, pružnější a lépe reagovat na potřeby našich zákazníků," uvedl Horta-Osorio na tiskové konferenci.

Lloyds byla v 90. letech jednou z nejziskovějších bank na světě a miláčkem odvětví. V době úvěrové krize se však dostala do problémů kvůli akvizici problémového konkurenta HBOS. Musela jí tak pomoci vláda, která nyní vlastní v Lloyds podíl 41 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy