První firma jde proti proudu, z Číny zpět do Evropy

Tomáš Fránek
30. 6. 2011 17:26
Německý výrobce modelů vláčků Märklin už nechce vyrábět v Číně
Foto: Profimedia

Brno - V době, kdy mají téměř všechny výrobky značku Made in China, se objevila první výjimka.

Jeden z nejstarších výrobců hraček na světě, německá společnost Märklin, se totiž rozhodla ukončit výrobu vláčků v Číně a svoje továrny přesunuje zpět do Maďarska.

Firma totiž zjistila, že čínské továrny nejsou schopny zaručit dlouhodobou kvalitu dílů na světoznámé modely vláčků.

Chceme kvalitu

Märklin přesunul část výroby do Číny poté, co kvůli problémům způsobených hospodářskou krizí firma požádala o ochranu před věřiteli a musela propustit na 400 zaměstnanců.

Nyní se ale zástupci firmy raději rozhodli výrobu stáhnout zpět do Evropy a investovat miliony eur v maďarském Györu. „V Györu je na rozdíl od Číny přátelštější hospodářské prostředí," uvedl ředitel společnosti Märklin Hungaria Wolfrad Bächle. „Můžeme se tak spolehnout na kvalitu našich výrobků," uvedl generální ředitel  firmy Stefan Löbich.

Märklin je německá hračkářská firma založená v roce 1859. Původně se specializovala na doplňky pro domečky pro panenky, ale dnes je známá především jako výrobce modelové železnice a technických hraček. Firma podala 4. února 2009 návrh na konkurz. 5. února 2010 oznámila návrat k ziskovosti.

Čína je přitom pro výrobce hraček hlavní výrobní základnou.

Využívaní dělníci

Až 95 % hraček dovezených do Evropské unie je vyrobeno v Číně. Hračky v Číně vyrábějí světoznámé značky, jako je Disney, Wal-Mart a nebo Mattel, což je firma, která produkuje proslulé panenky Barbie.

Organizace na ochranu lidských práv ale upozorňují na zneužívání dělníků, kteří v továrnách na hračky pracují.

Za svou práci často nedostávají řádnou mzdu. Dělníci se musejí dělit o povolení k odchodu na toaletu, problémem jsou i zranění či nemoci. Pracovníci rovněž nevědí, s jakými chemickými látkami vlastně pracují.


 

Právě se děje

Další zprávy