Ve světlé zítřky EU věří nejméně Evropanů od října

Tereza Holanová Tereza Holanová
29. 6. 2011 16:40
Evropané vyslovili ekonomice EU nejnižší důvěru za posledních osm měsíců. Za špatnou náladu mohou hlavně problémy v Řecku.
Berlaymont, sídlo Evropské komise.
Berlaymont, sídlo Evropské komise. | Foto: Evropská komise

Brusel - Evropské ekonomice věří stále méně lidí. Že se Evropě bude dařit lépe, si myslí nejméně občanů Evropské unie za posledních osm měsíců.

Oznámila to dnes Evropská komise. V rámci celé EU se indikátor ekonomické důvěry výrobců a spotřebitelů snížil o jeden procentní bod na 104,4 procenta.

Pokles v zemích platících eurem byl mírnější. Míra důvěry klesla z 105,5 procenta na 105,1 procenta.

K poklesu celkového ekonomického sentimentu dochází již od března.

Pesimismus panuje hlavně na západě

Největší skepse panuje v průmyslovém sektoru, kde podniky očekávají pokles produkce. Míra důvěry tu poklesla téměř o 16 procent.

Nárůst důvěry naopak zaznamenaly maloobchod a stavebnictví.  Mírný optimismus zachovávají také spotřebitelé ze zemí platících eurem.

Nálada ve stavebnictví a v oblasti služeb se v rámci celé EU zhoršila, v samotné eurozóně ale převažoval optimismus.

K poklesu důvěry v budoucnost EU došlo především v západní Evropě. V Nizozemsku se míra sentimentu snížila o 3,8 procenta, ve Velké Británii o 2,2 procenta.

Víra v lepší zítřky naopak panuje ve Španělsku (nárůst o 2,6 procenta) a Itálii (+ 1,8 procenta). Česká republika zaznamenala mírný nárůst z 94,1 procenta na 94,9 procenta.

Hodnota indikátoru ekonomické důvěry nezahrnuje očekávání spojená s vývojem finančního sektoru. Ta jsou jak v EU, tak v EMU značně nepříznivá (- 5,9 procenta, resp. - 7,5 procenta).

Za špatnou náladu může krize Řecka

Na pesimismus měla vliv především situace v Řecku, které se již přes rok zmítá v dluhové krizi. Tamní vláda a evropské instituce momentálně projednávají další záchranný balíček a přemýšlejí, jak zabránit řeckému kolapsu.

"Současná nejistota na trzích a eskalace řeckých problémů se jasně podepsaly na náladě podnikatelů a spotřebitelů," uvedl ekonom ING Bank Martin van Vliet pro agenturu Bloomberg.

Po loňském poklesu, v rámci kterého státy eurozóny poskytly finanční injektci nejen Řecku, ale také Irsku, se zdálo, že se Eurozóna postaví na vlastní nohy. V prvním čtvrtletí rostla dokonce nejrychleji za poslední rok.

"V současné době však pomalu ale jistě ztrácí dech," komentuje Martin van Vliet.

 

Právě se děje

Další zprávy