Bělorusko v noci přestane dostávat ruskou elektřinu

Tereza Holanová Tereza Holanová
28. 6. 2011 13:40
Do Běloruska přestane téct ruská elektřina, Minsk totiž dosud nezaplatil za květnové dodávky.
Oprava elektrického vedení ve městě Sendai.
Oprava elektrického vedení ve městě Sendai. | Foto: Reuters

Moskva - Do Běloruska přestane v noci proudit ruská elektřina. Rusko dodávky přeruší, protože Minsk dosud nezaplatil za elektřinu, kterou odebral v minulých měsících.

"Ještě pořád jsme nedostali peníze za duben a za květen," řekl serveru RIA Novosti mluvčí skupiny Inter RAO, která v Rusku drží monopol na export elektřiny. Bělorusko podle ní dluží 1,2 miliardy ruských rublů (téměř 729 milionů Kč).

Z toho důvodu přestane Bělorusko v úterý o půlnoci moskevského času ruskou elektřinu dostávat. Přerušení dodávek nijak nezasáhne Baltské země, ani zbytek Evropy.

Bělorusko odebírá od Ruska pouze deset procent elektřiny, domácnosti a podniky tedy výpadek nijak výrazně nepocítí. Neschopností platit včas ale Minsk vyšle negativní signál na zahraniční trhy, což se projeví ve snížené důvěře investorů.

Že může dojít k zastavení dodávek, Rusko svého západního souseda několikrát varovalo. Termín splatnosti se dokonce posunul o šest dní, poté co Bělorusko slíbilo, že do úterního rána zaplatit zvládne.

Elektřinu začne země znovu dostávat, jakmile Inter RAO najde platbu na svém účtu.

Běloruský trh paralyzuje hyperinflace

Se splacením dluhu má Bělorusko problém především kvůli měnové krizi. Země dlouhodobě trpí hyperinflací - jedno euro dnes stojí více než sedm tisíc běloruských rublů. To je téměř dvakrát více než ještě v prosinci 2010.

Růst domácí cenové hladiny a oslabování rublu vedou ke zdražování zahraničních nákupů. Minsk proto za cenu elektřiny v ruských rublech zaplatí více, než původně očekával.

Bělorusko v současné době trpí nejhorší ekonomickou krizí od rozpadu Sovětského svazu. Peněžní pomoc mu přitom poskytne právě Rusko.

Moskva Bělorusku do roku 2013 půjčí celkem 3 miliardy amerických dolarů (51,6 mld. Kč). Záchranný balíček je podmíněný například provedením privatizace velkoobchodních podniků nebo dodržováním pravidel volného obchodu.

První třetinu finanční injekce dostal Minsk paradoxně ve stejný den, kdy Rusko stanovilo poslední možný termín pro zaplacení elektřiny.

 

Právě se děje

Další zprávy