Byznys na Balkáně: nejméně byrokratická je Makedonie

Tereza Holanová Tereza Holanová
28. 6. 2011 12:02
Podmínky pro podnikání se na Balkáně liší. Nejvíce se jej snaží zjednodušit Makedonie.

Vídeň - Nejméně problémů se založením podniku mají na Balkánském poloostrově byznysmeni v Makedonii a Černé Hoře.

Vyplývá to ze zprávy Doing Business in Southeast Europe 2011, kterou v úterý vydaly Světová banka (SB) a Mezinárodní finanční korporace (IFC).

Čas a peníze místním podnikatelům šetří především nové reformy a regulace, které byly v regionu přijaté.

Jedná se například o digitalizaci pozemkových knih, záznamů v katastru nemovitostí nebo evidence dlužníků, dále sem patří přijetí nových stavebních zákonů a zefektivnění kontroly.

SB a IFC se ve svém šetření zaměřily na 22 měst v Albánii, Bosně a Hercegovině, Kosovu, Makedonii, Moldávii, Černé Hoře a Srbsku. Nejlépe dopadla města v Makedonii, s největšími komplikacemi se podnikatelé setkávají v Kosovu a Bosně a Hercegovině.

Studie se ovšem zaměřila pouze na domácí podnikatele. Jak je složité proniknout na tamní trh pro zahraniční společnosti, které neznají tamní ekonomické, politické nebo právní prostředí, nezmiňuje.

Získat povolení trvá o měsíc méně

Analýza hodnotí celkem čtyři aspekty podnikatelského prostředí: jak je obtížné založit podnik, vyřídit žádost o stavební povolení, registrovat nemovitost a vymáhat plnění kontraktů. U všech kritérií sleduje časovou, administrativní a finanční náročnost.

Souhrnné náklady na založení podniku v celém regionu poklesly. Stejně tak se snížil nutný čas na získání stavebních povolení a registraci nemovitostí. Oproti roku 2008 byla tato doba kratší v průměru o měsíc.

Každé město zaznamenalo ve srovnání s rokem 2008 pokrok alespoň v jedné oblasti. Žádné z nich se však nezlepšilo ve všech čtyřech kritériích. Nejvíce reforem představily makedonské Skopje a Banja Luka v Bosně a Hercegovině.

Nejvíce komplikací na začínající podnikatele čeká v Prištině (Kosovo). Na problémy s registrací nemovitosti by se měli byznysmeni připravit především v Mostaru (Bosna a Hercegovina).

Prohlédněte si fotky: Takto demonstrovali Srbové proti vládě

V některých oblastech Balkánu mají byznysmeni jedny z nejpříznivějších podmínek vůbec. Ve Skopje stačí na založení podniku tři dny a proces založení one-stop shops, neboli prodejen, které nabízejí kompletní obsluhu, patří mezi pět nejrychlejších ve světě.

Stejně tak náklady na založení podniku v černohorských městech Plevlja nebo Nikšič. Ty jsou osmnácté nejnižší v rámci všech 183 zemí a příliš se neliší například od Finska. 

 

Právě se děje

Další zprávy