Obchodní řetězec Tesco se chystá prodávat hypotéky

Tereza Holanová Tereza Holanová
28. 6. 2011 9:20
Tesco ve Velké Británii začne na podzim prodávat hypotéky.

Londýn - Maloobchodní řetězec Tesco chce ve Velké Británii konkurovat bankám. Kromě spořících účtů a pojištění začne proto nabízet také hypotéky.

Nový finanční produkt, který má Tesco zařadit mezi plnohodnotné hráče bankovního sektoru, představí společnost na začátku podzimu. Hypotéky v nabídce Tesca doposud chyběly.

Kromě toho společnost zdokonalí systém elektronického bankovnictví. Výhodou bankovních služeb Tesca se má totiž stát právě dostupnost - 85 % kroků bude možné provést přes internet.

Veškerý bankovní servis Tesca však budou dostupný pouze ve Velké Británii.

Kritici varují: Tesco zaspalo

Největší retailový řetězec v Británii neplánuje využívat služeb jiných bank, ve všech případech představí své vlastní produkty, zdůrazňuje Andrew Higginson, generální ředitel oddělení Tesco Bank.

"Nebudeme kupovat pobočky Lloyds ani se ucházet o znárodněnou Northern Rock," řekl v pondělí pro agenturu Reuters.

Zaměření na bankovní sektor má přinést společnosti více zákazníků a samozřejmě zvýšit její zisky.

Podle některých analytiků ale Tesco svou šanci již zmeškalo. Chopit příležitosti se podle nich mělo již v období finanční krize, kdy mohlo přebrat zákazníky zavedeným společnostem.

V současnosti probíhá přechod na nový systém

Aktuálně se Tesco Bank soustřeďuje na technické záležitosti, které s poskytováním finančních služeb souvisejí. Patří sem především zavedení nového bankovního systému.

V rámci tohoto kroku došlo během posledního týdne ke komplikacím - v době, kdy byly účty klientů převáděny do nového systému, se více než 605 tisíc uživatelů ocitlo bez přístupu ke svému bankovnictví. Vedení Tesco Bank se na svých stránkách za problém omluvilo.

Bankovní služby Tesco poskytuje už přes deset let

První banka vznikla v rámci Tesca v roce 1997 jako společný podnik obchodní sítě Tesco a bankovního domu The Royal Bank of Scottland (RBS). V roce 2008 Tesco poloviční podíl RBS odkoupilo a stalo se tak jediným vlastníkem skupiny Tesco Bank.

V současné době nabízí zákazníkům základní služby jako založení a vedení běžného nebo spořícího účtu, poskytování kreditních karet, půjček a různých druhů pojištění.

Společnost tyto služby prodává jednak v prodejnách, které jsou umístěné v supermarketech Tesco, dále přes internet a telefon.

 

Právě se děje

Další zprávy