Rusko se pustí do velké privatizace. Prodá Aeroflot

Tereza Holanová Tereza Holanová
27. 6. 2011 12:10
Ruská vláda se chce zbavit svého podílu v klíčových společnostech

Moskva - Ruská vláda se chce zbavit svých největších aerolinek. Padesátiprocentní podíl ve společnosti Aeroflot plánuje prodat během tří až pěti let.

"Akcie Aeroflotu zpeněžíme v rámci chystané privatizace," uvedl v pondělí ruský ministr financí Alexej Kudrin pro server Ria Novosti, když přibližoval nové privatizační plány ruské vlády.

Podrobnosti o plánovaném odprodeji státního majetku ruští ministři postupně zveřejňují od poloviny tohoto měsíce. Prodejem státního podílu v klíčových podnicích získá země potřebné finance na odstranění rozpočtového deficitu.

Jak však ruští politici prohlašují, výdělek není hlavním důvodem, proč se vláda rozhodla stáhnout z podnikové sféry.

Privatizace podle nich přispěje k rozvoji soukromého sektoru, který se má v následujícím desetiletí stát hlavním tahounem Ruska.

Jak Alexej Uvarov z Ministerstva pro ekonomický rozvoj Ruska navíc říká, privatizace výrazně pomůže samotným společnostem. Poté, co přejdou do rukou velkých investorů, získají větší důvěryhodnost a konkurenceschopnost na mezinárodním trhu.

Na řadu přijde také největší ruská banka

Prodej státního majetku proběhne ve dvou kolech. První se uskuteční v následujících třech letech a do státní kasy přinese až 30 miliard dolarů (zhruba 514,3 miliard Kč).

Kromě Aeroflotu přejde do soukromého vlastnictví lídr ruského ropného průmyslu Rosněft, skupina Alrosa, která drží monopol na těžbu diamantů v Rusku, a lodní společnost Sovkomflot. Privatizovat se bude také ve finančním sektoru, kde bude na prodej například podíl v největší bance v zemi Sberbank.

Podle listu Financial Times by se první vlna privatizace měla dotknout až 1 300 společností. Ve většině případů se bude jednat o malé a střední podniky, z nich je řada nefunkčních, takže nebude jednoduché najít zájemce, který by je koupil.

Giganty jako Aeroflot nebo Rosněft mají představovat výjimku. "Pro mezinárodní investory bude zajímavých pouze nějakých deset procent všech privatizovaných společností," komentuje Uvarov.

 

Právě se děje

Další zprávy