Oracle navýšil zisk o třetinu, akcie přesto poklesly

ČTK ČTK
24. 6. 2011 8:41
Daří se prodávat software, prodeje hardwaru ovšem stagnují
Foto: Oracle

San Francisco - Jen skutečnost, že v některých dílčích oblastech nesplnila v posledním čtvrtletí firemního finančího roku společnost Oracle očekávání analytiků, vedla k tomu, že akcie firmy oslabily o čtyři procenta.

Zisk největšího světového výrobce podnikatelského softwaru Oracle přitom ve zmíněném období vzrostl o více než třetinu. Firma dál silným tempem zvyšovala příjmy z prodeje svého softwaru. Bohužel ale tržby nedávno získaných aktivit v počítačovém hardwaru klesly. Právě na to trh reagoval oslabením firemních akcií.

Oracle oznámil, že čistý zisk za čtvrtletí do konce května vzrostl meziročně o 36 procent na 3,2 miliardy dolarů (zhruba 55 miliard Kč). Zisk na akcii dosáhl 75 centů a o šest procent překonal průměrná očekávání analytiků. Přesto to bylo pro akciový trh určité zklamání, protože Oracle za poslední rok a půl překonával odhady v průměru o deset procent.

Prodej softwaru vzrostl o pětinu

Tržby společnosti se zvýšily o 13 procent na 10,8 miliardy dolarů, což bylo v souladu s odhady. Prodej softwaru vzrostl o 19 procent na 3,7 miliardy USD, což bylo dokonce více, než se čekalo. Tržby hardwarové divize, kterou Oracle získal loňskou koupí výrobce serverů Sun Microsystems, však klesly o šest procent na 1,2 miliardy USD.

Akciový trh na výsledky firmy obvykle napjatě čeká, protože díky jejímu posunutému čtvrtletí jsou prvním signálem posledního vývoje v celém technologickém sektoru. Údaje Oracle spolu se čtvrteční zprávou o slabším růstu tržeb firmy Micron Technology vyvolaly obavy z toho, že nynější oslabování globální ekonomiky přinese útlum výdajů na nákup technologií.

Tyto obavy by se ale neměly potvrdit. Oracle předpověděl, že v nynějším čtvrtletí bude jeho zisk i tržby růst v souladu s odhady analytiků. Zatímco u softwaru odhaduje další růst tržeb o deset až 20 procent, výkon hardwarové divize se má pohybovat v rozpětí od poklesu o pět procent po pětiprocentní nárůst.

 

Právě se děje

Další zprávy