Bakalovy plány na těžbu uhlí v Polsku: Zásoby na 50 let

Ekonomika Ekonomika
20. 6. 2011 9:38
Průměrná roční těžba by měla být dva miliony tun uhlí
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Karel Toman

Praha - Padesát milionů eur a padesát let. To jsou dva hlavní číselné údaje o projektu Debiensko, který odsouhlasilo představenstvo těžební společnosti New World Resources (NWR) miliardáře Zdeňka Bakaly.

Výstavba polského uhelného dolu by podle dokumentu mohla začít před koncem letošního roku. "Výše investičních nákladů již letos dosáhne 50 milionů eur (1,2 miliardy Kč). Licence má platnost 50 let. Firma předpokládá, že první uhlí bude vytěženo v roce 2017.

"Protože Debiensko je existujícím dolem, projekt zahrnuje předprodukční provozní náklady, které není možné pokrýt výnosy, uvedla firma. Provozní náklady zahrnují údržbu šachet a důlních děl, provozování a údržbu elektroinstalací a zařízení pro čerpání vod a větrání dolu," uvedla firma.

Investice bude zahrnovat i náklady na detailní technickou dokumentaci, nákup pozemků, provozování stávající infrastruktury a zahájení výstavby. NWR plánuje financovat projekt kombinací hotovostí z nynějších činností a dluhu.

V lokalitě je 190 milionů tun uhlí 

NWR by ráda těžila v této v lokalitě ještě z dalších uhelných slojí, proto požádala již vloni o dodatek k těžební licenci. Schválení dodatku se očekává do poloviny roku 2012 po dokončení posouzení dopadů na životní prostředí.

Zásoby uhlí v dole se odhadují na 190 milionů tun a průměrná roční produkce by měla být dva miliony tun. Drtivá většina uhlí (7/8) by měla být použita pro výrobu koksu, zbytek bude činit energetické uhlí.

NWR je významnou těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Klíčový majetek NWR představuje černouhelná těžební společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku pět dolů. Za celý loňský rok firma vytvořila zisk 233 milionů eur.

 

Právě se děje

Další zprávy