Skype změní majitele, úřad schválil plán Microsoftu

ČTK ČTK
18. 6. 2011 11:46
Antimonopolní úřad nemá námitky proti převzetí Skype společností Microsoft
Logo Skype. Ilustrační snímek.
Logo Skype. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Washington - Federální obchodní komise (FTC) jako orgán dohledu nad hospodářskou soutěží ve Spojených státech vyslovila souhlas s plánem společnosti Microsoft na převzetí provozovatele bezplatného internetového telefonování Skype. FTC to oznámila v pravidelném seznamu schválených transakcí.

Microsoft minulý měsíc oznámil dohodu o převzetí Skype za 8,5 miliardy dolarů (zhruba 143 miliard korun). Bude to největší akvizice v historii Microsoftu, který vznikl v polovině 70. let minulého století.

Microsoft se snaží expandovat na poli mobilního telefonování a internetu a dohnat v tomto oboru konkurenty v čele se společností Google. Servis Skype chce propojit se svou herní konzolou Xbox, elektronickou poštou Outlook a chytrými mobily s operačním systémem Windows.

Skype má každý měsíc v průměru téměř 150 milionů uživatelů a populární je zejména u malých podniků. Loni zákazníci provolali přes Skype na hovorech včetně videopřenosů 207 miliard minut.

Firma je však ztrátová, protože většina lidí ji využívá jen k bezplatným hovorům. Řada analytiků tak sumu nabídnutou Microsoftem za firmu považuje za nadsazenou.

 

Právě se děje

Další zprávy