Světová ekonomika má letos narůst o 4,3 procenta

ČTK ČTK
17. 6. 2011 15:31
Ekonomický růst ve vyspělých zemích je stále hodně slabý
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ISIFA

Sao Paulo - O desetinu v porovnání se svým předchozím odhadem v dubnu, snížil  Mezinárodní měnový fond (MMF) odhad růstu globální ekonomiky na letošní rok. Měl by tedy dosáhnout na 4,3 procenta.

Fond svoji prognózu zdůvodnil hlavně vyšším rizikem, které dosavadní proces oživení světové ekonomiky provází, a také nerovnoměrným růstem v jednotlivých částech světa.

Ve vyspělých zemích tempo růstu zůstává podle měnového fondu relativně slabé.. Naopak výrazně rychleji by měla růst oblast střední a východní Evropy, kde fond odhad růstu zvýšil na 5,3 procenta. To je poměrně velká korekce předchozího odhadu, ten totiž zněl růst pouze 3,6 procenta.

Třetí největší ekonomika světa letos poklesne 

Proti původním předpokladům porostou zřejmě pomaleji Spojené státy, jimž fond snížil odhad letošního růstu na 2,5 procenta. Mnohem hůř si po nedávném zemětřesení povede také Japonsko, i když na to už fond upozornil před časem. Japonská ekonomika tak letos patrně klesne asi o 0,7 procenta, zatímco před katastrofou tam fond počítal s růstem zhruba o 1,6 procenta.

Příští rok prý bude horší, než se fond dříve domníval. V dubnu očekával, že tempo růstu zrychlí na čtyři procenta, teď naopak předpovídá, že zpomalí na 3,2 procenta.

"Aktivita přechodně zpomaluje a znovu se zvýšila rizika. Vzhledem k tomu, jak hluboká byla recese, je růst v řadě vyspělých zemí pořád slabý," píše se v aktualizované zprávě.

 

Právě se děje

Další zprávy