Řecko už je zemí s nejhorším ratingem na světě

Ekonomika Ekonomika, Karel Toman
14. 6. 2011 8:10
Mezinárodní agentura srazila Řeky o tři stupně do vysoce rizikové kategorie CCC
Zadlužené Řecko. Ilustrační foto
Zadlužené Řecko. Ilustrační foto | Foto: Reuters

New York - Ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) v pondělí večer snížila úvěrový rating Řecka o tři stupně.

Zemi, která je jen krůček od bankrotu, srazila z kategorie B do vysoce rizikové kategorie CCC.

Řecko se tak ocitlo už osm bodů hluboko ve spekulativní kategorii a stalo se zemí s momentálně nejnižším ratingem na světě. Podle Financial Times je hodnoceno hůř než Jamajka, Ekvádor, Pákistán nebo Grenada.

Výhled dlouhodobého ratingu zůstává negativní, což znamená, že agentura v příštích měsících čeká další zhoršení na známku D znamenající bankrot (default). S&P totiž očekává, že Řekové budou muset svůj dluh restrukturalizovat způsobem, který považuje v podstatě za vyhlášení platební neschopnosti, protože se na jeho sanaci budou muset podílet i věřitelé.

Řecko nyní očekává další finanční pomoc.

Novou půjčku Athény dostanou výměnou za další vládní škrty spolu s privatizací za 50 miliard a prodloužením blížící se splatnosti dluhopisů v hodnotě 30 miliard eur od soukromých investorů. Řecko tak získá peníze na provoz státu až do roku 2013, a Mezinárodní měnový fond (MMF) mu tak bude moci poslat v pořadí čtvrtou splátku ze záchranného balíku 110 miliard eur schváleného loni v květnu, kterou doteď odmítal poskytnout v obavách, že Řecko zbankrotuje a že o ni tudíž přijde.

S&P: nová půjčka na situaci Řecka mnoho nezmění

Novou půjčku nad rámec zmíněných řeckých opatření poskytne EU ze svého mechanismu EFSF. Kolik to bude, zatím nebylo oznámeno.

Podle S&P ale další půjčka na osudu země mnoho nezmění.

"Podle našeho názoru je stále pravděpodobnější, že Řecko bude restrukturalizovat svůj dluh způsobem, který i pod podmínkou jakéhokoliv balíčku dodatečného financování poskytnutého oficiálními věřiteli vyústí podle našich kritérií v jeden nebo více bankrotů," napsala agentura v komentáři.

Zhoršení známky přichází v době, kdy se dohoda pomoc pro Řecko komplikuje. Evropská centrální banka totiž restrukturalizaci dluhu nadále odmítá, zatímco země eurozóny v čele s jejím hlavním obhájcem Německem jsou s ní smířeny.

Snížení známky podle Řeků komplikuje řešení krize

Na úterý je proto v Bruselu naplánována jednání ministrů financí eurozóny s ECB, kde se mají třecí plochy obrousit. Podle Financial Times se ale žádný průlom nečeká.

Řekové se proti snížení známky ohradili, podle nich přehlíží intenzivní diskusi s EU a MMF o schůdném řešení jejich dluhové krize.

"Rozhodnutí (S&P) také přehlíží vládní kroky k vyhnutí se jakýchkoliv problémů týkajících se smluvních závazků Řecka stejně jako ochotu Řeků plánovat naši budoucnost uvnitř eurozóny," prohlásilo tamní ministerstvo financí ve svém stanovisku.

 

Právě se děje

Další zprávy