MMF se stal terčem rozsáhlého hackerského útoku

Karel Toman
13. 6. 2011 9:40
Mezinárodní měnový fond vlastní mnoho citlivých ekonomických dat o řadě zemí
Foto: Aktuálně.cz

Washington - Mezinárodní měnový fond se stal terčem sofistikovaného kybernetického útoku.

Představitelé fondu mnoho detailů nezveřejnili, pro New York Times však prohlásili, že útok z počátku letošního roku představoval "velmi velké narušení" jeho systémů.

Experti na počítačovou bezpečnost MMF prohlásili, že hackerský útok měl vytvořit "vnitřní digitální přítomnost."

MMF, který vlastní spoustu citlivých ekonomických dat o mnoha zemích, prohlásil, že všechny jeho operace zůstaly plně funkční.

Zaměstnanci o útoku vědí od středy

Útok trval několik měsíců a došlo k němu před tím, než byl bývalý šéf MMF Dominique Strauss-Kahn zatčen kvůli obvinění ze sexuálního napadení newyorské pokojské.

"Mohu jen potvrdit, že incident vyšetřujeme," řekl mluvčí MMF David Hawley. "Nejsem v postavení, abych se o rozsahu této události nadále šířil."

New York Times informovaly, že zaměstnanci MMF byli o útoku informováni ve středu e-mailem, aniž to fond oznámil veřejně.

E-mail varoval, že MMF detekoval "podezřelé přenosy souborů," a že vyšetřování odhalilo, žejeden počítač uvnitř fondu byl "oslaben a použit k přístupu k některým systémům fondu."

Šlo o útok cizí vlády?

Podle e-mailu "není důvod domnívat se, že by jakékoliv osobní informace byly vyhledávány pro účely podvodu."

Expert na kybernetickou bezpečnost řekl agentuře Reuters, že infiltrace byl cílený útok, který instaluje software, který má za účel dát národnímu státu "vnitřní digitální přítomnost."

Nejmenovaný expert citovaný agenturou Bloomberg prohlásil, že šlo o skupinu hackerů napojenou na zahraniční vládu, že však jsou podobné útoky velmi těžko vystopovatelné.

Světová banka na čas z preventivních důvodů přerušila své síťové spojení s MMF.

Po Googlu přišla Sony a Lockheed Martin

Útok na MMF je poslední ze série podobných napadení, kterým v poslední době čelí systémy velkých společností.

Hackeři napadli vyhledávač Google vloni v únoru, novému útoku čelila společnost počátkem letošního června. V dubnu byla napadena herní síť Sony Playstation, odkud hackeři ukradli citlivá data ze zhruba sta milionů účtů. V květnu se terčem kybernetického útoku stala americká zbrojařská firma lockheed Martin.

Organizovanému útoku čelil i evropsý systém obchodování s emisními povolenkami, při němž se ztratily i české povolenky za 400 milionů korun.

Ředitel americké tajné služby CIA Leon Panetta řekl minulý týden americkému kongresu, že podobné útoky ve velkém měřítku, které by mohly vyřadit elektrickou síť, bankovnictví, národní bezpečnost a vládní systémy, jsou reálnou možností dnešního světa."

USA už dříve prohlásily, že na hackerské útoky ohrožující národní bezpečnost budou reagovat vojenskou silou.

 

Právě se děje

Další zprávy