Násilí v Číně rychle roste. Explodují bomby, hoří auta

Karel Toman
13. 6. 2011 20:20
Ke zneužívání moci teď přibyl další důvod protestů: drahé jídlo a zpomalení růstu
Foto: Reuters

Sin-tchang - Demonstranti v jihočínském průmyslovém městě podpálili policejní auta v čerstvém výbuchu zlosti proti údajné policejní zvůli proti migrantům.

S odvoláním na očité svědky o tom v pondělí informovala agentura AP.

V neděli třetím dnem pokračovaly nepokoje ve městě Sin-tchang v provincii Kuang-tung, která je klíčovým regionem zásobujícím svými výrobky čínský export. Oficiální státní média o událostech informují minimálně. Státní agentura Xinhua ale potvrdila, že vláda vyslala do oblasti svůj tým, aby se vypořádala s "pověstmi, kterými jsou nepokoje opředeny".

Za posledních deset let násilných protestů v Číně výrazně přibylo, poslední týdny jsou ale zvlášť neklidné.

Od protestů k terorismu

V obrovském regionu Vnitřního Mongolska se minulý měsíc konaly největší pouliční demonstrace za posledních 20 let, zatímco muž nespokojený se zabíráním půdy odpálil u vládních budov tři podomácku vyrobené bomby, které tři lidi zabily a devět dalších zranily.

Tisíce demonstrantů zaútočily na vládní úřady v centrálním městě Li-čchuan poté, co byl údajně v policejní cele k smrti ubit člen místního zastupitelstva.

Přestože spouštěče mají tyto události různé, agentura AP připomíná, že většina z nich je hnaná společnou nespokojeností nad sociální nerovností, zneužíváním moci a potlačováním oprávněného rozhořčení.

Zábory půdy a rostoucí společenské rozdíly způsobil nebývale silný hospodářský růst dnes druhé největší ekonomiky světa. Bank of China zveřejnila v pondělí překvapivě slabé statistiky úvěrů za květen, z kterých vyplývá, že přehřátá čínská ekonomika zpomaluje a směřuje k "měkkému přistání."

Komunisté se bojí "arabské nákazy"

K hrozbě možného budoucího propouštění tak v současnosti lidem přibývají starosti hlavně s rostoucími cenami pohonných hmot a potravin, které zvlášť tvrdě postihují právě chudé, kteří za jídlo utratí i polovinu příjmů, přičemž tu první půli dají za předražené bydlení.

Čínské komunistické vedení na nepokoje reaguje podrážděně zvlášť poté, co letos lidová povstání zasáhla Severní Afriku a Střední východ. Proto bylo v posledních měsících stovky disidentů a vládních kritiků vyslýcháno, zatčeno nebo prostě zmizelo.

Poslední nepokoje v Sin-tchangu propukly v pátek večer poté, co byla k zemi sražena těhotná žena při policejním zásahu proti pouličním prodavačům, většinou migrantům z jihozápadní provincie S'-čchuan.

Podle AP jsou takové střety běžné a přihlížející obvykle kvůli policejní brutalitě drží při prodavačích.

Tentokrát se ale brzy začaly srocovat davy a podle agentury Xinhua začaly blokovat dopravu a házet na vládní úřady láhve a cihly. Žádní zranění ale nahlášeni nebyli. Policie zatkla 25 lidí a obvinila je z podněcování nepokojů.

"Děsivě velkolepá scéna"

V neděli se sešly desetitisíce demonstrantů na hlavní dálniční křižovatce, kde pak zapálili nejméně dva tucty aut bezpečnostních složek a pustili se do boje s policií a paramilitantními jednotkami. Agentuře AP to řekl prodejní manažer oděvní továrny stojící nedaleko místa střetu.

"Byla to děsivě velkolepá scéna," řekl prodejce, který se představil jako Wang. "Nikdy si nedokážete představit, jak to vypadalo, pokud jste tam nebyli," dodal.

Násilnosti podle Wanga začaly poté, co policejní složky podřízené radnici začaly údajně na příkaz místní vlády bít migranty pracující jako pouliční prodejci. Prodejci pak zavolali příbuzné a známé, kteří pak začali přijíždět ve skupinách, demolovat auta a prát se s policií.

 

Právě se děje

Další zprávy