Německá inflace už nestoupá, v dubnu dosáhla vrcholu

ČTK ČTK
10. 6. 2011 9:23
Inflace už v květnu přestala růst v celé eurozóně
Foto: Reuters

Berlín - Meziroční míra inflace v Německu se minulý měsíc po půlročním růstu snížila na 2,3 procenta z dubnových 2,4 procenta. Tehdy dosáhla svého maxima od října 2008.

Hladina spotřebitelských cen zůstala proti dubnu beze změny, Spolkový statistický úřad v konečné zprávě potvrdil předběžné údaje z konce května.

V údajích harmonizovaných podle metodiky Evropské unie ceny klesly o 0,2 procenta. Jejich meziroční růst se v tomto měření zmírnil na 2,4 procenta z dubnových 2,7 procenta.

Za inflaci může růst cen energie

Na zvyšování infllace v Německu se od konce loňského roku podílelo především zdražování energie, zejména pohonných hmot. Meziroční inflace bez zahrnutí cen energie však v květnu činila jen 1,4 procenta.

Inflace v květnu přestala růst i v celé eurozóně. Její meziroční míra klesla na 2,7 procenta z dubnového dvou a půlletého maxima, což bylo 2,8 procenta.

Evropská centrální banka kvůli růstu inflace ukončila v dubnu téměř dvouleté udržování úvěrových nákladů v eurozóně na rekordním minimu a zvýšila základní sazbu o čtvrt procentního bodu na 1,25 procenta. Ve čtvrtek její šéf Jean-Claude Trichet avizoval další zvýšení úroků na příští měsíc a nová prognóza banky zvýšila pro letošní rok odhad inflace na 2,6 procenta z dosavadních 2,3 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy