Penta zachránila polskou drátovnu a teď ji prodává

Ekonomika Ekonomika
8. 6. 2011 10:44
Penta nakupovala za 30 milionů eur, cenu při prodeji nesdělí
Foto: Aktuálně.cz

Varšava - Po dvou letech, kdy investiční skupina Penta vlastnila původně krachující polskou společnost Drumet, ji nyní prodává. Informovala o tom mluvčí Penty Martin Válová.

Kupcem stoprocentního podílu ve společnosti, která se zabývá výrobou ocelových drátů a lan a má dominantní postavení na domácím polském trhu a významnou pozicí na západoevropských trzích, je WireCo World Group.

"Hodnota a podmínky smlouvy nebudou zveřejněny," informovala Válová. Transakce ještě podléhá schválení antimonopolního úřadu.

Penta koupila Drumet v konkurzu v červenci 2009 a začala s jeho reorganizací. "Ta se zdařilo. Již v roce 2009 Drumet zvýšil svoje tržby na cca 12,5 milionů eur, v roce 2010 činily již 60 milionů eur a letos očekává tržby více než 75 milionů eur, přičemž si udržuje svoji ziskovost," informovala Válová.

Drumet má 700 zaměstnanců

„Akvizice Drumetu - převzetí společnosti v konkurzu a obnovení reputace a důvěry klientů a zaměstnanců - byla velkou výzvou. Penta má se záchranou společností bohaté zkušenosti a jsme rádi, že spolu se zaměstnanci a našimi partnery jsme byli schopni dosáhnout skvělého výsledku i v Polsku. WireCo je globální strategický hráč, který je nyní schopný Drumetu poskytnout dlouhodobou vizi a strategii," komentoval současný vývoj Rafal Sosna, Country Managing Director Penty v Polsku.

Drumet byl založen v roce 1895 ve Wloclawku a je jedním z nejstarších producentů ocelových drátů v Polsku i v Evropě. V únoru 2009 Drumet zastavil výrobu kvůli neschopnosti plnit závazky vůči svým dodavatelům a již předtím podala společnost návrh na konkurz, na základě nějž obchodní soud ve Wloclawku oznámil bankrot společnosti a jmenoval konkurzního správce.

V červenci 2009 koupila Drumet (tj. provozní aktiva a zaměstnance) investiční skupina Penta Investments za 30 milionů eur.

V současnosti Drumet zaměstnává kolem 700 lidí a je jedním z největších zaměstnavatelů ve Wloclawku.

 

Právě se děje

Další zprávy