Madridem začala "arabská revolta Evropy," zní z ulic

Karel Toman
4. 6. 2011 22:30
Řečtí demonstranti na internetu vybízejí v neděli k "panevropskému povstání"
Španělský matador Rafaelillo během vystoupení v The Maestranza v Seville.
Španělský matador Rafaelillo během vystoupení v The Maestranza v Seville. | Foto: Reuters

Granada - Kotel nespokojenosti s vývojem hospodářství a politiky v Evropě začíná povážlivě pobublávat.

Z internetu do ulic se začíná šířit naděje demonstrantů, že protesty, které začaly ve španělském Madridu 15. května, a rozšířily se tam do 60 měst, přerostou do celoevropské obdoby arabské revoluce.

"Máme už arabské jaro. Přijde evropské léto?" ozývá se v různých obměnách v titulcích internetových novin.

Náměstí Tahrír leží pod Bastilou, v Athénách i Londýně

Minulou neděli se sešly až tři tisíce lidí u pařížské Bastily, aby podpořili španělské demonstrující. "Tohle je naše náměstí Tahrír," odvolával se na egyptskou revoluci transparent na dvacetitisícové demonstraci v Athénách, kde protesty trvají od 25. května. Tuto neděli se tam očekává masivní demonstrace. A možná že nejen tam.

"Teď je na čase, abychom promluvili my," oznámilo například řecké Lidové shromáždění náměstí Syntagma svou "Výzvu k panevropskému povstání 5. června," kterou uveřejnil londýnský anarchistický server Occupied London.

V sobotu v šest večer se menší demonstrace na podporu španělských demonstrantů sešla i na Václavském náměstí v Praze.

Rok po spuštění první záchrany před bankrotem v historii eurozóny přinejmenším lidem na její periférii zjevně dochází trpělivost se škrty, které jsou jim podle nich diktovány z Berlína (který dává nejvíc na záchranu zemí v potížích) a z Washingtonu (kde sídlí Mezinárodní měnový fond řízený donedávna Francouzem), "spekulanty" a ratingovými agenturami v New Yorku a Londýně, a samozřejmě domácími politickými elitami.

S tím rostou i obavy, že dosud pokojných protestů zneužijí radikálové k násilnostem.  Jeden německý bulvár informoval o tom, že čerstvá zpráva CIA zmiňuje "Řecko" a "povstání" v jedné větě.  "Extrémistické skupiny téhle složité situace rychle využijí," řekl reportérovi serveru the Daily Beast politický analytik Univerzity Johna Cabota v Římě Franco Pavoncello.

Demonstranti si na náměstí zřídili školku a jídelnu

Zatím se však k násilí uchyluje spíš policie. V Barceloně minulý pátek brutálním způsobem rozehnala poklidný protest a zranila na sto převážně mladých demonstrantů. Demonstrantům tím získala ještě větší podporu veřejnosti.

Podívejte se na protesty v ulicích Athén

"Starší generace s nimi souhlasí, protože španělská mládež je opravdu v podstatě bez budoucnosti," napsala deníku Aktuálně.cz Romana Rodriguezová z andaluské Granady. Připomněla tak, že nezaměstnanost mladých ve Španělsku dosahuje 40 procent a naděje na to, že se to v dohledné době změní, je mizivá.

Protesty podle ní stále pokračují i v Granadě. "Ony to ale ani nejsou protesty, mladí prostě kempují se stany, psy a stánky s propagačním materiálem před městskou radnicí. Mají tam dokonce zřízené i něco jako školku a jídelnu," dodává Rodriguezová.

Evropu trápí únava voličů ze "zkažených" velkých stran

Lidem, kteří nemají co ztratit, začínají víc než dřív vadit podle nich nekompetentní politické elity.  Demonstranti před komunálními volbami vybízeli lidi ať nevolí. Jeden španělský list spočítal, že polovina kandidátů španělské lidové strany (PP), která minulý týden vyhrála komunální volby, je namočená v korupčních skandálech. U dosud vládnoucích socialistů to bylo "jen" 35 procent.

Španělskem tak hýbe pocit, že ať je u vlády jedna nebo druhá strana, nic se nezmění, a demonstranti za to viní volební systém. Tento pocit ale znají i za posledních pár let i v Řecku, Itálii ale taky v Maďarsku nebo Česku.

V březnu protestovali i odboráři ve Velké Británii

Oproti arabské revoluci je tu však jeden základní rozdíl - všechny zmíněné protesty se odehrávají v demokraciích, kde mají lidé takové politiky, jaké si sami zvolili. Komentář ekonomického serveru MarketWatch se dokonce zamýšlí, jestli nápady politiků a úředníků jako vybírat mizející řecké daně spolehlivější "neřeckou" agenturou nedovedou toto evropské léto k pravému opaku arabské revoluce.

"Viděli jsme, jak během posledních měsíců Střední Východ odhodil hodně ze svých diktátorských okovů. Chystá si je Evropa nasadit?" ptá se MarketWatch.


 

Právě se děje

Další zprávy