Kellnerova ruská banka zvýšila zisk o čtvrtinu

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
2. 6. 2011 9:34
Banka vydělala téměř dvě miliardy korun
Banka patří do skupiny Home Credit.
Banka patří do skupiny Home Credit. | Foto: Aktuálně.cz

Moskva - Víc než o čtvrtinu zvýšila v prvním čtvrtletí svůj zisk ruská banka nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Home Credit&Finance Bank (HCFB) vydělala za první tři čtvrtletí 3,14 miliardy rublů, tedy v přepočtu necelé dvě miliardy korun.

To představuje ve srovnání se stejným obdobím loňského roku zvýšení o 27 procent, tržby se zvýšily o 19 procent na 7,54 miliardy rublů.

Úvěrové portfolio meziročně vzrostlo o 37 procent na 78,39 miliardy rublů, od počátku letošního roku bylo vyšší o čtyři procenta. Úvěry poskytované na nákup spotřebního zboží v místech prodeje vzrostly o 47 procent, hotovostní úvěry se meziročně zvýšily o 282 procent. Podíl nesplácených úvěrů klesl na 6,7 procenta.

Ovládá čtvrtinu trhu spotřebitelských úvěrů

HCFB má ve spotřebitelských úvěrech 27,2 procenta trhu. K počátku roku HCFB byla na žebříčku ruských bank na 39. příčce velikostí čistých aktiv (103,8 miliardy rublů) a na 20. podle velikostí kapitálu (30,5 miliardy).

Počet klientů banky se ke konci března zvýšil na 20,3 milionu. HFCB má 43 regionálních poboček, 353 poboček a více než 48.000 obchodních míst v prodejnách a obchodech se spotřebním zbožím. Provozuje rovněž síť 384 bankomatů.

HCFB je součástí společnosti Home Credit Group, která patří do skupiny PPF. V té ovládá většinu Kellner. Ruský list Kommersant v pondělí napsal, že banka do konce roku nabídne 20 až 30 procent svých akcií na burze.

 

Právě se děje

Další zprávy