Americké burzy rekordně spadly, oživení ochabuje

ČTK ČTK
2. 6. 2011 7:35
Americké akcie ve středu zaznamenaly nejprudší pokles od loňského srpna
Foto: Reuters

New York - Americké akcie ve středu zaznamenaly nejprudší pokles od loňského srpna.

Podle agentury Reuters by se ztráty na akciovém trhu mohly v dalších dnech prohloubit kvůli známkám, že hospodářské oživení ve Spojených státech ochabuje.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se snížil o 2,22 procenta na 12.290,14 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 2,28 procenta na 1314,55 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 2,33 procenta na 2769,19 bodu.

K poklesu výrazně přispěly bankovní tituly, například společnosti JPMorgan Chase a Bank of America. Index S&P pro finanční sektor se propadl o 3,5 procenta. Automobilky oslabovaly poté, co ohlásily mírný pokles květnového prodeje v USA. Cena akcií největšího amerického výrobce automobilů General Motors se snížila o pět procent.

Personální agentura ADP Employer Services ve středu oznámila, že soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech v květnu vytvořili pouze 38.000 nových pracovních míst, což bylo nejméně od loňského září. "Údaj ADP naznačuje, že v pátek uvidíme slabou (vládní) zprávu o trhu práce, a je dost možné, že lidé začnou brzy snižovat odhady HDP," uvedl analytik Tim Speiss ze společnosti EisnerAmper.

Na devizovém trhu euro oslabilo poté, co ratingová agentura Moody's snížila úvěrový rating Řecka o tři stupně. Svůj krok zdůvodnila rostoucím rizikem, že se řecké vládě nepodaří stabilizovat dluhy bez jejich restrukturalizace.

V závěru středečního obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vůči dolaru klesla o půl procenta na 1,4386 USD. Během dne se přitom vyšplhala až na čtyřtýdenní maximum 1,4459 USD, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy