Nebezpečí roku 2030. Dojde voda, žízeň přepadne i firmy

Ekonomika Ekonomika
1. 6. 2011 10:05
KPMG zjišťovala, jak se průmyslová odvětví připravují na pokles zásob pitné vody
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Světové zásoby vody se do roku 2030 sníží o 40 procent a žízeň přepadne celé průmyslové sektory, upozorňuje studie Water Resources Group.

Poradenská společnost KPMG si dala tu práci, aby po celém světě zjstila, jak vážně berou firmy hrozbu, že zůstanou na suchu, nebo přinejmenším budou muset vydávat mnohem víc peněz za vodu.

Dvě třetiny firem, které KPMG oslovila, tvrdí, že mají vypracovanou strategii trvale udržitelného rozvoje, drtivá většina z těch, které ji nemají, na ní začne brzy dělat.

Už dnes je situace s vodou kritická v Indii, Austrálii nebo Jižní Africe. K těmto zemím se do roku 2030 přidají další. Planetu Zemi sice pokrývá ze 75 procent vodní plocha, ale jen tři procenta vody jsou pitná a, což je pro firmy klíčové, využitelná průmyslově.

Copak ropa, ale voda...

"Riziko, že se přeruší dodávky různých druhů energie, firmy ve svých strategiích zohledňují zcela běžně. V nejbližší budoucnosti se ale budou muset vyrovnávat také s nedostatkem toho, co nyní považujeme za zcela samozřejmé - vody. Teď je možná levná, ale přestane být," uvedl Fergus Cunningham, Director KPMG Česká republika.

Budoucí nedostatek vody nepostihne jen odvětví přímo závislá na vodě, například výrobce nápojů. Připravit na sucho se musí i další potravináři nebo výrobci spotřebního zboží. "Výrobci závislí na dodávkách silikonových čipů nebo papírenských produktů zcela jistě pocítí dominový efekt. Negativní dopady související s nedostatečnými dodávkami vody se tak určitě dotknou i jich," dodal Fergus Cunningham.

 

Právě se děje

Další zprávy