Další finančník napadl pokojskou. Zatkli by ho v Česku?

Karel Toman
31. 5. 2011 16:20
Exprezident Bank of Alexandria byl zatčen za obtěžování pokojské v newyorkém hotelu
Pohled do zákulisí. Tady chystá přehlídku jaro 2011 návrhářka Rebecca Minkoff.
Pohled do zákulisí. Tady chystá přehlídku jaro 2011 návrhářka Rebecca Minkoff. | Foto: Reuters

New York - Bývalý prezident velké egyptské banky byl v pondělí zatčen na základě obvinění ze sexuálního obtěžování pokojské v hotelu na Manhattanu.

Stalo se tak jen pár týdnů poté, co byl kvůli stejnému obvinění zatčen jiný finančník - tehdy šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique-Strauss Kahn.

"Lidé s výrazným mocenským postavením mají možná pocit, že jim podobné skutky projdou," zamýšlí se Jana Smiggles Kafková z nevládní organizace Fórum 50 % nad tím, proč v řádu týdnů už druhý vysoký manažer v New Yorku sexuálně napadl pokojskou.

Kauzy, jako je ta kolem Strauss-Kahna, mohou podle ní i obětem v Česku pomoci v odhodlání podobný čin nahlásit. "Je dobře, že se o tom mluví," je přesvědčena Kafková z Fóra 50 %, organizace zabývající se rovnými příležitostmi žen ve společnosti.

Stížnost je věrohodná, tvrdí policie

Mahmúd Abdel Salam Omar je podle agentury AP obviněn z toho, že sexuálně zneužil pokojskou v luxusním hotelu Pierre nedaleko newyorského Central Parku a Páté avenue, informovala policie.

Omar pokojskou zavolal do svého pokoje v neděli v noci, aby mu přinesla papírové kapesníky. Jakmile se ale ocitla v pokoji 74letého muže, nechtěl ji nechat odejít a nevhodně se jí dotýkal, tvrdí policie.

Mluvčí newyorského policejního oddělení (NYPD) Paul Browne prohlásil, že policie shledala stížnost věrohodnou. Omar byl v pondělí držen v cele předběžného zadržení.

Omar je bývalým prezidentem egyptské Bank of Alexandria, v současné době ale figuruje jako manažer společnosti El-Mex Salines zabývající se exportem soli.

Vedení hotelu Pierre už prohlásilo, že se "plně podřídí vyšetřování."

V Česku to začíná hloupými vtipy

Česko na tom s podobnými skutky nebude lépe než New York. To, co tam však teď dvakrát po sobě neprošlo dvěma mocným mužům (jakkoliv jim ještě čin nebyl prokázán), se podle Kafkové v Česku bohužel příliš často potrestat nedaří.

"Je problém v přístupu policie a soudů, kdy pro oběti jde často o tak ponižující zkušenost, že spoustu činů ani nenahlásí," tvrdí Kafková.

Řada společností včetně té české je totiž podle ní k podobným skutkům tolerantní a zpochybňuje často, jestli si o něj oběť sama neříkala.

"Vezměte si jen, kolik máte u nás vtipů o znásilnění, jejichž pointou je to, že si ho žena sama přála. Pokud se tohoto nezbavíme, bude se takové chování vyskytovat dál," obává se exertka.

To, že tolerance k sexismu v Česku k podnikání patří, dokládá také nevkusná a zbytečná oplzlost v reklamě, na kterou se snaží poukazovat kampaň Sexistické prasátečko.

 

Právě se děje

Další zprávy