Bývalý šéf italské centrální banky odsouzen na 4 roky

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
29. 5. 2011 16:16
Bývalý guvernér Antonio Fazio podle soudu nelegálně ovlivňoval bankovní trh
Foto: Ondřej Besperát

Milán - Soud v Miláně v sobotu odsoudil bývalého guvernéra italské centrální banky Antonia Fazia na čtyři roky do vězení za ovlivňování trhu. Případ souvisí s bitvou o převzetí italské banky Banca Antonveneta z roku 2005, napsala agentura Reuters.

Soud Faziovi také udělil pokutu 1,5 milionu eur (36,7 milionu Kč) za jeho kroky proti nizozemské bance ABN Amro, když chtěla převzít italskou Banca Popolare Italiana (BPI). Faziův právník označil verdikt za nespravedlivý a podle agentury Anza uvedl, že se klient odvolá. Fazio je podle něj přesvědčen o své nevině a věří, že mu soudy rozsudek změní.

Fazio byl šéfem centrální banky od roku 1993. K rezignaci byl přinucen v prosinci 2005 kvůli obvinění, že upřednostňoval nabídku domácí banky BPI, která je nyní součástí skupiny Banco Popolare. Bývalý generální ředitel BPI Gianpiero Fiorani byl v sobotu odsouzen do vězení na rok a osm měsíců.

Soud také udělil pokutu 900 tisíc eur pojišťovně Unipol a nařídil konfiskaci 39,6 milionu dolarů za zneužití moci dvěma jejími zaměstnanci v případě Antonveneta. Podniky jsou podle italské legislativy za nedostatečný dozor zodpovědné.

Pojišťovna se ale brání tím, že se situaci nedalo předejít, a rozsudek ji překvapil. Unipol ale také dodává, že se pokuta i konfiskace odkládají, dokud se neuzavřou všechna stadia procesu. Bývalý předseda Unipolu Giovanni Consorte dostal tři roky vězení a pokutu jednoho milionu eur.

Fazio ještě v jiné kauze čelí obvinění z ovlivňování trhu, když se Unipol v roce 2005 pokusila převzít italskou Banca Nazionale del Lavoro (BNL). Fazio také toto obvinění odmítl. BNL se pak stala součástí francouzské skupiny BNP Paribas v roce 2006. Banca Antonveneta je nyní součástí skupiny Monte di Paschi di Siena, napsal Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy