V Číně už jezdí půl milionu škodovek. Byly tam vyrobeny

Radek Pecák Radek Pecák
27. 5. 2011 12:10
Yeti se začne v Šanghaji vyrábět v roce 2013
Octavia v ulicích Šanghaje.
Octavia v ulicích Šanghaje. | Foto: Radek Pecák

Šanghaj- Už půl milionu vozů Škoda vyrobil v Číně závod Shanghai Volkswagen. Auta s okřídleným šípem se tam přitom vyrábějí a prodávají teprve necelé čtyři roky. Již vloni se ale Čína stala největším trhem automobilky. Prodalo se tam více než 180 000 vozů Škoda.

Informaci poskytl mluvčí firmy Škoda Auto Rudolf Dreithaler.

Počítá se přitom s dalším nárůstem výroby. "Škoda do roku 2018 své celosvětové prodeje minimálně zdvojnásobí na 1,5 milionu vozů ročně. Největší růst bude vedle Evropy zřejmě vyplývat z nově industrializovaných zemí. Čína je přitom naším nejdůležitějším růstovým trhem," řekl šéf Škoda Auto Winfried Vahland.

Yeti se začne v Číně vyrábět za dva roky

Škoda rozšíří i své portfolio v Číně vyráběných modelů. Prvním modelem automobilky vyráběným v Číně se v polovině roku 2007 stal vůz Octavia (Octavia Mingrui). Koncem roku 2007 se jako druhý model představil vůz Fabia (Fabia Jingrui). Od roku 2009 vyrábí Shanghai Volkswagen jako třetí model pro čínský trh vlajkovou loď značky Škoda Superb (Superb Haorui).

Od roku 2013 se bude v Číně vyrábět i kompaktní SUV Yeti. "Současně má na čínském trhu podstatně vzrůst počet prodejců z 300 na více než 600," uvedl Dreithlaer.

Vozy vyrobené v Číně se od těch z Mladé Boleslavi liší. Například mají více chromovaných prvků, mírně zvýšený podvozek a nepoužívají se nízkoprofilové pneumatiky stejně jako dieselové motory.

Škoda je v Číně brána jako poměrně prestižní značka. Například list West China Metropolis Daily zvolil Superb Haorui v letošním roce Autem roku 2010. Octavia RS byla zase listem Youth Daily vyhlášena nejlepším sportovním vozem roku.

 

Právě se děje

Další zprávy