Kaddáfí své ropné miliardy ulil i v západních bankách

Karel Toman
26. 5. 2011 13:03
Například u HSBC leželo (a možná ještě leží) 292 milionů v desetidolarových bankovkách
Muammar Kaddáfí na snímku z března 2011 cestou do budovy státní televize v Tripolisu.
Muammar Kaddáfí na snímku z března 2011 cestou do budovy státní televize v Tripolisu. | Foto: Reuters

Tripolis - Plukovník Kaddáfí si "své" ropné miliardy ulil v některých z největších a nejznámějších finančních institucí světa.

S odvoláním na uniklou rok starou zprávu libyjské agentury spravující tamní státní fond to dnes zveřejnily přední zpravodajské servery.

Největší ze zmíněných bank jsou HSBC, Royal Bank of Scotland, Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Nomura a Société Générale (mateřská banka Komerční banky).

Libyjské fondy před časem zmrazila Evropská unie a Organizace spojených národů. Banky po úniku zprávy, která se dostala do rukou nevládní organizace Global Witness, odmítly komentovat, zda libyjské peníze i nadále drží.

Nomura i Deutsche Telecom

Dokument datovaný z června 2010 ukazuje, že HSBC tehdy držela 292 milionů dolarů v desetidolarových bankovkách a podobnou částku držela v zajišťovacích, takzvaných hedgeových fondech. Goldman Sachs držela na třech účtech 43 milionů dolarů.

Celkem čtyři miliardy dolarů bylo uloženo v investičních fondech a strukturovaných produktech, jen u samotné Société Générale to byla rovná miliarda. Japonská Nomura a Bank of New York držely -nebo dosud drží - po půlmiliardě dolarů každá.

Mnohem větší podíl Libyjské investiční agentury (LIA) ve výši 19 miliard dolarů je podle dokumentu uložen v bankách v samotné Libyi a na Středním východě. Dokument také odhalil, že LIA drží podíly v hodnotě miliard dolarů v globálních korporacích jako General Electric, BP, Vivendi a Deutsche Telecom.

Už dříve přitom vešlo ve známost, že LIA má podíly v britské vydavatelské skupině Pearson, italské bance UniCredit  a průmyslové skupině Finmecania, stejně jako v kanadské společnosti zabývající se průzkumem ropných nalezišť Verenex.

Kdo je tady vlastně klient?

"Je zcela absurdní, že se HSBC a Goldman Sachs mohou v případě, jako je tenhle, schovávat za diskrétnost vůči klientovi," řekl BBC Charmain Gooch, ředitel nevládní organizace Global Witness.

"Tohle jsou státní účty, takže klientem jsou v konečném důsledku Libyjci, před nimiž tyto banky zadržují životně důležité informace," dodal.

LIA byla založena roku 2006 a podle Sovereign Wealth Institute je s celkem 70 miliardami dolarů třináctým největším státním fondem na světě. Na desetistupňovém žebříčku, kterým institut hodnotí transparentnost státních fondů, má LIA skóre dvou bodů.

Letos v květnu EU zostřila ekonomické sankce vůči Libyji, když mezi ně zahrnula právě LIA a také Libyjskou centrální banku. Už dříve zmrazila majetek Muammara Kaddáfího a členů jeho rodiny.

Agenturu LIA zprvu EU ze sankcí vynechala, kvůli sporům, zda patří libyjskému lidu„ nebo Kaddáfího rodině.

 

Právě se děje

Další zprávy