Svět šlápne na brzdu, předpovídá OECD. Rizikem Evropa

ČTK ČTK
25. 5. 2011 11:27
OECD předpovídá zpomalení růstu globální ekonomiky na 4,2 procenta
Nepokoje v Řecku
Nepokoje v Řecku | Foto: Reuters

Paříž - Růst globální ekonomiky letos zpomalí na 4,2 procenta z 4,9 procenta v roce 2010. V roce 2012 má ekonomický růst zrychlit na 4,6 procenta. Uvedla to Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ve svém pravidelném pololetním výhledu.

Oživení globální ekonomiky je podle OECD na dobré cestě díky silnějším Spojeným státům. Zůstává však mnoho rizik, od vysokých cen ropy po dluhovou krizi v Evropě, které by mohly přivodit stagflaci, tedy stagnaci ekonomického růstu při vysokém růstu cen.

Spojené státy a eurozóna letos porostou rychleji, než OECD čekala před šesti měsíci.

USA by proto měly začít uvažovat o zvýšení úrokových sazeb v letošním roce. Evropská centrální banka si naopak může podle OECD dovolit dát přestávku ve zvyšování nákladů na úroky. Japonsko však čeká ekonomický pokles kvůli březnovému zemětřesení, cunami a jaderné krizi. Japonsko by si mělo svoji současnou měnovou politiku zachovat.

OECD zvýšila odhad růstu USA pro letošní rok na 2,6 procenta z dřívějších 2,2 procenta a u eurozóny na dvě procenta z 1,7 procenta. Japonsko by mělo letos klesnout o 0,9 procenta. V listopadu organizace očekávala růst japonské ekonomiky o 1,7 procenta, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy