Paříž je bojištěm o svobodu slova na internetu

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
24. 5. 2011 11:10
Přední osobnosti internetových gigantů budou diskutovat o možnostech regulace

Paříž - Vizionáři internetových projektů se v úterý scházejí v Paříži na pozvání francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, Eric Schmidt z Googlu, ale i tiskový magnát Rupert Murdoch budou dva dny debatovat o možnostech případné regulace internetu.

Výstupy z fóra mají posloužit jako materiál pro politiky. Jak informovala ČTK, řada pozvaných osobností ale účast odmítla z obavy, že francouzský prezident využije setkání k prosazování přísných pravidel regulace virtuálního světa, která se budou podobat pravidlům zavedeným pro bankovnictví.

Právě Sarkozy je autorem zákona, který umožňuje odpojit od internetu uživatele stahující obsah chráněný autorským zákonem.

"Jsem přesvědčen, že je to jen kamufláž, pokus získat lidi kolem internetu ke krytí režimů, které jsou v otevřené válce se svobodným a otevřeným Netem," řekl kanadský blogger a zastánce liberalizace autorských práv Cory Doctorow.

Fórum zřejmě zažije živé diskuse a zástupci firem jako Google a Twitter budou obhajovat zachování internetu bez rušivého vměšování vlád. Sarkozyho snahám o zavedení regulace naproti tomu mohou vycházet vstříc vlastníci tradičních médií, která jsou pod silným tlakem internetu.

Internet má sílu jít proti režimům i zákonům

Internet dokáže ovlivnit politické dění, jak potvrdilo dění okolo revolucí na severu Afriky, kdy byly sociální sítě často jediným místem, kde bylo možné získat informace od demonstrujících. Čerstvou zkušenost má i Británie, kde tisíce uživatelů Twitteru změnily ve frašku soudní nařízení nezveřejňovat jména různých celebrit namočených do skandálů.

Například případ fotbalisty Ryana Giggse ukázal, že na internetu je téměř nemožné prosadit dodržování zákonů omezujících svobodu slova. Ačkoliv se právníci dlouho snažili udržet jméno hráče Premier League, který měl poměr s televizní hvězdou, v tajnosti, jeho identita prosákla na sociální síti Twitter.

Evropa a USA vnímají internet rozdílně

Síla internetu a postoj k ní však ukazuje i na kulturní rozdíly mezi pasivní a stále bojácnější Evropou a činorodými Spojenými státy. Americké Silikonové údolí jako centrum internetových inovací je terčem závisti mnoha evropských podnikatelů, ale i zdrojem obav politiků a podniků ohrožených vzrůstající mocí webu.

"Někteří lidé si zřejmě myslí, že Silikonové údolí a firmy, které v něm vzkvétají, vytvořil nějaký kouzelný lektvar. S internetem však může být katalyzátorem změny každý," vyjádřil tento rozdíl ve francouzském listu Le Monde Eric Schmidt.

Někteří z pozvaných šéfů internetových firem budou moci představit závěry dvoudenní diskuse hlavám států skupiny G8. Jejich summitu se koná 27. a 28. května ve francouzském letovisku Deauville.

 

Právě se děje

Další zprávy